Gebonden tomatensoep met gehaktballetjes en peterselie
Laatste update: 9 januari, 2023 | 6 reacties
Ben je ook zo dol op tomatensoep? Dan mag deze gebonden tomatensoep niet ontbreken aan jouw verzameling van lekkere recepten. Je hebt er niet veel tijd en ingrediënten voor nodig.
TIP van Timo:
Wil je graag 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Gebruik dit =>
Gebonden tomatensoep
Volgens mij staat deze gebonden tomatensoep iets te vaak op tafel. Ik kan er dan ook niet omheen dat dit recept onwijs lekker is.
De ingrediënten hebben een specifieke smaak en zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Ik vertel je graag meer over de gezonde eigenschappen van dit recept!
Waarom tomatensoep gezond is!
Beter gezegd, waarom tomaten gezond zijn :-)! Tomaten zijn namelijk enorm veelzijdig. Een groot voordeel is dat je deze super groente zowel rauw als warm kunt eten.
Om je een indruk te geven hoe gezond tomaten wel niet zijn, heb ik hieronder belangrijke gezondheidsvoordelen van de tomaat op een rij gezet.
1. Rijk aan antioxidanten
De rode kleur ontstaat door de aanwezige lycopeen. Dee kleurstof zit tegelijkertijd vol met belangrijke antioxidanten. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit.
Dit zijn de voordelen van lycopeen:
– Het beschermt je lichaam tegen stress
– Houd je ogen gezond
– Verlaagt het cholesterolgehalte
– houd botten sterk
– Beschermt je huid tegen zonnebrand
TIP: zodra je tomaten combineert met gezonde vetten zoals avocado’s of olijfolie, neemt je lichaam de lycopeen beter op!
2. Gezond voor je hart
Het eten van tomaten draagt bij aan en gezond hart- en vaatstelsel. Dit komt door het aanwezige mineraal kalium. Kalium heeft een bloeddrukverlagende werking.
Kalium is een onmisbaar mineraal voor het menselijk lichaam. Een verhoogde bloeddruk vergroot namelijk het risico op hart- en vaatziektes.
Tevens bevatten tomaten verschillende antioxidanten zoals chlorogeenzuur. Ook dit antioxidant heeft een bloeddrukverlagende werking.
3. Tomaten versterken je immuunsysteem
Of je nu rauwe tomaten, warme tomaten of een gebonden tomatensoep eet, de hoeveelheid vitamine C is enorm aanwezig.
Deze vitamine zorgt voor een goed werkend immuunsysteem. Hierdoor bescherm je je lichaam tegen allerlei virussen, schimmel, bacteriën en parasieten.
4. Een gezonde stoelgang
Tot slot zorgen tomaten voor een verbeterde stoelgang. Door de aanwezig vezels voorkom je obstipatie. Hierdoor heeft je ontlasting meer volume en blijft het soepel.
De voedingswaarden van gebonden tomatensoep
Dan is het nu tijd om dit lekkere recept met je te delen. De ingrediënten zijn berekend voor 4 tot 6 personen. Mocht je met minder personen zijn, halveer dan de benodigde ingrediënten. De voedingswaarden hieronder zijn de waarden per portie.
Calorieën: 120
Eiwitten: 8 gram
Koolhydraten: 11 gram
Vetten: 8 gram
Wat heb je nodig?
- 1 blikje gepelde tomaten (400 gram)
- 1 pak gezeefde tomaten (400 gram)
- 250 gram rundergehakt
- 3 runderbouillonblokjes
- 1.5 liter water
- 1 á 2 eetlepels bloem
- 1 ui
- Verse peterselie
- 100 gram boter
Hoe maak je gebonden tomatensoep?
- Neem een pan en doe hier de boter in. Zodra de boter is gesmolten voeg je lepe voor lepel de bloem toe. Blijf goed roeren totdat er een mooie roux ontstaat.
- Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze even mee. Daarna doe je er anderhalve liter water bij samen met de bouillonblokjes.
- Breng het geheel aan de kook. Draai ondertussen van het gehaktballetjes en breng ze op smaak met een snufje zout en chilipoeder.
- Voeg de gehaktballetjes toe aan de pan laat het geheel eventjes doorkoken. Voeg tot slot de gezeefde tomaten en gepelde tomaten toe. Warm de soep goed door en klaar is je heerlijke gebonden tomatensoep.
- Serveer de soep met peterselie.
TIP van Timo:
Wil je graag 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Gebruik dit =>
Tips voor het maken van de gebonden tomatensoep
TIP 1: Minder vet
Wil je minder vet in je maaltijd? Dan kan je al veel verschil maken door het rundergehakt te vervangen door mager rundergehakt of kalkoengehakt. Dit heeft dezelfde structuur, dus je kan er nog gewoon balletjes van maken. Ze bevatten dan echter minder vetten en calorieën.
TIP 2: Overgebleven peterselie
Heb je peterselie over na het maken van de soep? Dan is weggooien zonde. Je kan de peterselie in een ijsblokjes vormpje doen en vullen met olie en dan invriezen. De volgende keer dat je dan peterselie nodig hebt, laat je gewoon het blokje met olie ontdooien in een pan en dan heb je gelijk peterselie erbij.
TIP 3: Bewaren voor later
Het is mogelijk om de soep voor later te bewaren. Je kan deze tot maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje, maar je kan de soep ook tot 3 maanden invriezen. Geniet ervan!
Bekijk ook:
Super Recept – Pastasalade met vlees, groente, peterselie en selderij!
Waarom gebruik je geen verse tomaten?
Hoi Marjolein,
Dit recept is ontwikkeld om makkelijk en snel te bereiden te zijn. We hebben namelijk best een aantal recepten waarbij de bereidingstijd langer duurt en wanneer je lange dagen werkt kan dat ontmoedigend zijn. Daarom proberen we af en toe een recept erdoor te plaatsen die sneller en makkelijker is. Je bent natuurlijk welkom om verse tomaten te gebruiken, deze zijn ook hartstikke lekker! Om de soep dan nog meer smaak te geven, zou je ook de tomaten van tevoren kunnen grillen.
Hopelijk beantwoord dit je vraag!
Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)
Dankjewel voor het antwoord en een leuke tip gegrilde tomaten ?
Kun/mag je er eventueel wat room door doen .
Jahoor, dat is geen probleem! Het beste kan je wel kiezen voor volvette kookroom of kookroom op basis van soja/kokos. Deze bevatten over het algemeen de minste koolhydraten en juist goede vetten. Bovendien wordt het recept er extra romig van 🙂
Dank je .