Gebakken bloemkool met Tandoori smaak
Laatste update: 26 juli, 2023 | Geen reacties
Dit gerecht is zowel een heerlijke snack als dat het een ideaal bijgerecht is voor bij een diner. Deze gebakken bloemkool is namelijk heel makkelijk klaar te maken, laag in calorieën en koolhydraten, en het is een heerlijk gerecht om zomaar eens te proberen. Serveer het met een lekkere dipsaus en wat kruidjes ter garnering en je hebt iets waar je niet van af kan blijven! Bekijk snel de rest van het recept.
- Bijgerecht/Snack
- Bereidingstijd: 45 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten: 6 gram
TIP van Timo:
Wil je heel erg graag afvallen en ben je klaar met programma’s die niet werken? Gebruik dit >>
Gebakken bloemkool oven
Wat deze snack extra gezond maakt, is dat je het gewoon in de oven bakt. Je hebt er geen frituurpan voor nodig! Wil je de bloemkool toch wat knapperiger hebben? Dan kan je deze ook in de airfryer bakken mits je deze hebt. Hoe je dat doet, vind je onderaan het recept.
Bloemkool wordt echter ook redelijk knapperig in de oven, je moet deze alleen wel lang genoeg bakken op de juiste temperatuur. Wanneer je de bloemkool hebt gemarineerd en dan lekker in de oven doet, dan heb je al snel een knapperige snack. Wil je toch liever een iets zachtere snack? Dan kan je ervoor kiezen om de bloemkool iets korter te bakken of om deze juist met meer saus te marineren waardoor hij wat sappiger blijft.
Tandoori bloemkool
Bij dit recept maak ik zelf een Tandoori kruidenmix op basis van allerlei losse kruiden en specerijen. Je kan dit echter ook sneller maken door een kant-en-klare Tandoori mix te kopen in de supermarkt. Let hierbij wel op dat deze vaak veel zout bevatten. Het beste kan je kiezen voor kwaliteit over kwantiteit. Kies een kruidenmix waar slechts een klein beetje zout in zit. Vaak zijn de potjes dan iets kleiner en soms ook duurder, maar je krijgt er wel meer smaak voor terug en je hebt uiteindelijk minder kruiden nodig dan wanneer zout het hoofdingrediënt is.
Wat heb je nodig voor de gebakken bloemkool?
- 1/2 stuk bloemkool, in roosjes gesneden OF 300 gram bloemkoolroosjes uit het vriesvak
- 180 gram yoghurt
- Een klein scheutje olie
- 1 tl van de volgende kruiden: korianderpoeder, chilipoeder of Cayennepeper, zout
- 1/2 tl van de volgende kruiden: komijnpoeder, Garam Masala, Kurkuma poeder, zwarte gemalen peper
- Sap en rasp van 1 citroen
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1 el geraspte verse gember
- Een paar stengels verse koriander en platte peterselie, fijngesneden
De bereidingswijze
- Als je een vers stuk bloemkool gebruikt, snijd deze dan eerst in kleine roosjes en leg deze ongeveer 10 minuten in warm water. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog met een schone theedoek. Wanneer je bevroren bloemkoolroosjes gebruikt mag je deze stap overslaan.
- Vervolgens meng je de yoghurt, olie, kruiden, specerijen, knoflook, gember en citroensap en rasp in een grote kom door elkaar. Wanneer het goed is gemengd, roer je de roosjes erdoorheen.
- Dek de schaal af met vershoudfolie en zet minimaal 10 minuten in de koelkast tot maximaal 24 uur om het te laten marineren.
- Intussen verwarm je de oven voor op 200 graden en leg je een vel bakpapier op een bakplaat of rooster.
- Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat en zorg dat er geen dubbele laag aanwezig is. Als je te veel bloemkool hebt, kan je deze het beste in 2 batches afbakken.
- Bak de bloemkool vervolgens voor 40 minuten en draai de roosjes halverwege om tot ze aan beide kanten knapperig zijn. Serveer warm en garneer met nog wat verse kruiden en eventueel een schijfje citroen. Geniet van de gebakken bloemkool!
De voedingswaarden
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 165
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 12 gram
Eiwitten: 6 gram
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik de gebakken bloemkool bewaren? Wanneer de bloemkool is gebakken, kan je deze maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten container. Je kan ze ook nog 1 á 2 maanden in de vriezer bewaren. Het lekkerst is natuurlijk om het vers te eten. Om de bloemkool op te warmen, zet je de oven weer op 200 graden en bak je de (ontdooide) bloemkoolroosjes weer 10 tot 15 minuten.
- Hoe groot moeten de bloemkoolroosjes zijn? In principe maakt de grootte niet zo heel veel uit. Het lekkerst is echter als ze bite-sized zijn. Houd hierbij een grootte aan van tussen de 2 á 4 cm.
Tips voor het maken van de gebakken bloemkool
TIP 1: In de airfryer
Wil je je bloemkoolroosjes lekker knapperig maken? Dan kan je deze ook in de airfryer bakken. Zet de airfryer op 200 graden en doe de bloemkool erin. Bak deze 30 minuten en hussel de roosjes halverwege zodat alle kanten lekker knapperig worden.
TIP 2: Serveren met dipsaus
De Tandoori smaak is op zichzelf al heel erg lekker, dus in principe hoef je er geen saus bij te serveren. Wil je dat toch? Dan kan je het beste gaan voor een neutrale smaak zodat de Tandoori niet verloren gaat. Maak bijvoorbeeld een sausje dat bestaat uit wat (volle) yoghurt, een beetje mayonaise, wat knoflookpoeder, citroensap en fijngesneden koriander. Heerlijk van smaak en lekker voor erbij!
TIP 3: Serveertip
Je kan de bloemkoolroosjes lekker als snack eten, maar ze passen ook goed als bijgerecht van een grotere maaltijd. Zo passen ze lekker bij een frisse salade, gebakken kip, of een lekker soepje. Ook zijn ze lekker als je een tapas-style diner hebt. Eet smakelijk!
Bekijk ook:
Knoflook citroen kip met sperziebonen