Gezonde Cake Maken? Heerlijke Chocolade Fudge Cake!
Laatste update: 9 november, 2022 | 1 reactie
Ben je gek op chocolade? Maar word je tegelijkertijd gek van het feit dat chocolade eigenlijk een guilty pleasure is? Dan heb ik goed nieuws voor je! Ik ben een recept tegengekomen voor een gezonde cake oftewel een koolhydraatarme chocolate fudge cake, die in geen geval onderdoet voor de reguliere variant. Zondigen op een verantwoorde manier: wie wil dat nou niet?
TIP van Timo:
Effectief en snel afvallen? Meld je dan direct aan voor deze heerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
Waarom is te veel chocolade ongezond?
Zoals met alle fijne dingen in het leven, kun je echt wel af en toe een slippertje maken op het gebied van gezond eten. Maar doe het dan wel met mate! Dit geldt ook voor chocolade.
Hoewel pure chocolade ontzettend gezond is en bovendien een geweldige bron van antioxidanten, zijn de meeste chocoladevarianten dusdanig veranderd dat er eigenlijk nog maar weinig cacaobestanddelen in te vinden zijn.
Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheden melk en suiker die chocolade bevat. Wanneer je kiest voor een chocoladebom als een taart, doe het dan verstandig.
Wat is er precies gezond aan deze chocolate fudge cake?
Deze chocolade fudge cake is geheel koolhydraatarm en bevat eigenlijk geen suiker, alleen zoetstof. Suikervrije zoetstof is gemaakt op plantbasis en bevat een heerlijke zoete smaak zonder de koolhydraten. Je krijgt dan ook niet te maken met zo’n hoge piek in je bloedsuikerspiegel, maar juist een geleidelijke energiebron.
Ook bevat deze cake pure cacaopoeder. Dit smaakt los heel bitter, maar gemengd met de andere ingrediënten krijgt het een heerlijk milde chocoladesmaak. Omdat het pure cacaopoeder is, zitten er geen andere stoffen door en heb je alleen genot van de cacao zelf. Dat is nog eens zorgeloos genieten!
Wat heb je nodig?
Voor de taart:
- 50 gram amandelmeel
- 50 gram pure cacaopoeder
- 1 tl instant espresso (optioneel)
- 1/2 tl bakpoeder
- 100 gram suikervrije zoetstof
- 3 eieren
- 115 gram ongezouten roomboter
- 115 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
- 1 tl vanille extract
Voor de vulling:
- 100 gram pure chocolade, gesmolten
- 125 ml vloeibare slagroom
- 1 zakje klop-fix (indien nodig)
Hoe maak je een gezonde cake?
- Verwarm de oven voor op 160 graden en leg dan een vel bakpapier in een springvorm om te voorkomen dat de taart aanbakt.
- Combineer de boter en de pure chocolade in een kleine steelpan en zet deze op middelhoog vuur. Blijf roeren, tot het gesmolten is. Houd apart om af te koelen.
- Meng in een andere kom het amandelmeel, cacaopoeder, espressopoeder en bakpoeder. Goed mengen.
- Meng in weer een andere grote kom de koolhydraatarme zoetstof en de eieren. Klop het op hoge snelheid gedurende 3 tot 4 minuten tot het bleek en luchtig is en helemaal glad.
- Voeg het afgekoelde gesmolten boter-chocolade mengsel toe. Klop nog een minuut door. Voeg nu het amandelmeel-cacaopoeder mengsel toe en meng voorzichtig met een spatel. Het beslag zal dik zijn, maar dat is de bedoeling. Verdeel dan het beslag zo gelijkmatig mogelijk in de voorbereide pan.
- Bak de taart voor 30 minuten en laat het daarna 2 uur afkoelen.
- Intussen maak je het glazuur klaar.
- Doe de chocolade in een kommetje en de slagroom in een kleine steelpan. Verhit deze tot er een beetje stoom vanaf begint te komen. Haal dan de slagroom van de warmtebron en giet het over de chocolade.
- Laat zo’n 5 minuten staan om de chocolade een kans te geven om te smelten en roer daarna alles door elkaar tot het een gladde en stevige ganache begint te worden.
- Schenk vervolgens de ganache over de bovenkant van de afgekoelde taart en smeer het eventueel uit met een lepel/mes om het overal te krijgen.
- Laat de taart daarna afkoelen in de koelkast zodat de ganache kan stollen en snijd het pas daarna aan. Geniet ervan!
TIP van Timo:
Effectief en snel afvallen? Meld je dan direct aan voor deze heerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
De voedingswaarden
Aantal porties: 8-10
Calorieën per portie: 410
Koolhydraten: 23 gram
Vetten: 37 gram
Eiwitten: 7 gram
Tips voor het maken van de gezonde cake
TIP 1: Serveertip
Besprenkel de cake met een beetje suikervrije poedersuiker (of gewone poedersuiker) voordat je het serveert, zo ziet het er extra luxe uit. Het is ook erg lekker om wat verse bosvruchten erbij te serveren zoals aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen. Eet smakelijk!
TIP 2: Hoe bewaar je de taart?
Je kan de taart het beste in de koelkast bewaren. Dit kan je doen voor maximaal 3 dagen. Invriezen raad ik niet aan, dus je kan het maar beter zo snel mogelijk opeten!
Bekijk ook:
Koolhydraat-arme Pizzabodem – Makkelijk, Snel En Lekker!
Hoi Heiko en Timo
Deze gezonde cake lijkt me wel wat. Maar de zelfrijzend bakmeel lijkt me niet echt koolhydraat arm.
Ik eet in ieder geval geen bloem. Lukt deze cake ook met Amandelmeel? De kokossuiker en melk lijkt me heerlijk.
Graag een reactie hierover.
Met vriendelijke groet,
Sjoukje