Zelf goulashsoep maken? Zo doe je dat!
Laatste update: 20 maart, 2023 | Geen reacties
Wie is er nu niet gek op goulashsoep? Deze van oorsprong Hongaarse soep vult niet alleen lekker, maar past ook nog eens in een verantwoord eetpatroon. Veel mensen denken dat deze soep vooral in de winter tot zijn recht komt, maar ook in de zomer is zelfgemaakte goulashsoep een echte aanrader.
TIP van Timo
Ik heb heerlijke weekmenu’s gemaakt waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Goulashsoep met paprika
Doordat deze soep lekker pittig is, ga je zweten en daardoor kan jouw lichaam de hitte beter kwijt. Ook de paprika in goulashsoep zorgt voor een gezond tintje. Wist je dat rode paprika’s bomvol zitten met vitamine C?
Dit recept voor goulashsoep is helemaal niet moeilijk om zelf te maken, en daarbij kun je hem ook nog eens perfect invriezen om er later nog eens van te genieten. Een grote pan goulashsoep maken is dan natuurlijk het handigst.
Wil je een klein beetje op je gewicht letten maar toch een maaltijd eten wat goed vult? Dan is dit recept voor goulashsoep écht iets wat je moet proberen. Eet hem lekker zelf of trakteer je vrienden op een heerlijke kop zelfgemaakte goulashsoep.
Zijn de ingrediënten van deze goulashsoep gezond?
Jep! Misschien denk je bij goulash gelijk aan aardappelen met zetmeel en koolhydraten, maar we hebben ervoor gekozen om ze uit dit recept te laten. Wil je toch aardappelen gebruiken? Dan is het een gezonde manier om je maaltijd aan te vullen. Om de koolhydraten binnen de perken te houden is het wel handig om niet meer dan 50 gram aardappelen per persoon toe te voegen. Krieltjes zijn hier een goede optie voor.
En wat dacht je van de paprika in dit recept voor goulashsoep? Ze staan bol van de vitamine A, B en C en daarmee bescherm je je lichaam tegen schadelijke vrije radicalen.
Ook het soepvlees wat in dit recept wordt gebruikt past in een gezond eetpatroon. Het vlees bevat nauwelijks vet maar is rijk aan eiwitten. Dit zijn essentiële voedingswaarden voor ons lichaam. Ze zorgen voor een goed herstel van onze spieren en bevorderen de functies van onze organen.
De voedingswaarden
Voordat je zelf aan de slag gaat met dit recept voor goulashsoep is het natuurlijk van belang dat je weet wat de voedingswaarden zijn. Zo weet je zeker dat je verantwoord eet, en hoef jij je zeker niet schuldig te voelen na het eten van een kom van deze heerlijke soep. De ingrediënten zijn voor 4 personen. De voedingswaarden voor deze goulashsoep zijn berekend per portie of kom.
Calorieën: 325
Vetten: 10 gram
Koolhydraten: 26 gram
Eiwitten: 23 gram
Wat heb je nodig?
- 300 gram soepvlees (rund)
- 3 uien
- 2 rode paprika’s
- 100 gram champignons
- Twee teentjes knoflook, geperst
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- 3 tabletten runderbouillon
- 70 gram tomatenpuree
- 2 eetlepels tarwebloem
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 25 gram roomboter (ongezouten)
- 1,5 liter water
- Snufje peper en zout
Hoe maak je zelf een gezonde goulashsoep?
1. Bestrooi het vlees naar smaak met een klein beetje peper en zout. Snij vervolgens de uien in ringen en de paprika’s in kleine reepjes. Hak ook de knoflookteentjes fijn, maar je mag uiteraard ook een knoflookpers gebruiken.
2. Pak een diepe soeppan en verhit hierin wat roomboter. Bak het vlees vervolgens in ongeveer 5 minuten aan weerszijden lekker bruin.
3. Bak de uien, paprika, champignons en de knoflook vervolgens voor 5 minuten mee.
4. Voeg vervolgens de paprikapoeder, de tomatenpuree én de bloem toe en bak dit voor 2 minuten mee in de pan.
5. Hierna kun je het water toevoegen, evenals de bouillontabletten en de laurier.
6. Doe de deksel op de pan en laat het geheel vervolgens 2,5 uur pruttelen op een zacht vuurtje. Wel af en toe even controleren natuurlijk!
7. Serveer de goulash soep in een kom en voeg er eventueel wat verse peterselie aan toe. Eet smakelijk!
TIP van Timo
Ik heb heerlijke weekmenu’s gemaakt waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Tips voor het maken van de goulashsoep
TIP 1: Extra voedingswaarden
Meestal verwerkt men iets van aardappelen in of bij de goulash. Omdat aardappelen echter niet koolhydraatarm zijn, probeer ik dat te vermijden. In plaats daarvan kies ik er soms voor om een bloemkool in kleine roosjes te snijden en deze mee te koken. De roosjes nemen de smaak goed op en ze hebben een lekkere textuur. Bij het gerecht kan je eventueel een puree van knolselderij serveren in plaats van rijst of aardappelpuree.
TIP 2: Tarwebloem kan geen kwaad
Misschien schrok je toen je tarwebloem in de ingrediëntenlijst zag staan. Dit kan echter geen kwaad. Twee eetlepels bloem verdeeld over een hele pan zorgen voor nauwelijks extra koolhydraten in de maaltijd. Waar ze wel voor zorgen is een heerlijke dikke saus waar je van kan genieten.
TIP 3: Bewaren voor later
Je kan prima de goulashsoep voor een later moment bewaren. Je kan het tot wel 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren, maar je kan het ook invriezen. Dit kan voor maximaal 3 maanden lang. Laat het daarna op kamertemperatuur ontdooien en breng het nog een keer kort aan de kook in een pan voordat je het serveert. Geniet ervan!
Bekijk ook:
Roerbak spruitjes maken? Dit recept heb je nodig!
Super Recept – Pastasalade met vlees, groente, peterselie en selderij!
Koolhydraatarme ovenschotel met broccoli