Roerbak spruitjes maken? Dit recept heb je nodig!
Laatste update: 28 november, 2022 | 1 reactie
Roerbak spruitjes zijn lekker! Ook als je niet van spuitjes houd. Heerlijk bij koud weer en je krijgt een bron van vitamine en mineralen binnen. Zo ben je opgewassen tegen verkoudheid en griep!
TIP van Timo:
Effectief en snel afvallen? Meld je dan direct aan voor deze heerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
Roerbak spruitjes
Spruitjes zijn niet het meest geliefd en dat is best jammer. Er zitten namelijk een hoop gezonde voedingsstoffen in deze super groente.
Het recept dat ik vandaag met je deel laat je anders denken over spruitjes. Wellicht is het dan ook verstandig om ze toch nog een kans te geven :-).
Zijn spruitjes gezond?
Ik heb al laten doorschemeren dat spruitjes enorm gezond zijn. Om je een idee te geven waar spruitjes allemaal goed voor zijn, ga ik er dieper op in.
Spruitjes zijn echt vitaminebommen. Deze groene parels bevatten een enorm veel vitamine K. Vitamine k is belangrijk voor goede bloedstolling en de aanmaak van nieuw botweefsel.
Ook zit er in spruitjes vitamine C. Nog meer dan in sinaasappels. Ideaal voor je weerstand en dat kun je tijdens de winterdagen goed gebruiken.
Om nog heel even door te gaan over deze super groente wil ik je ook nog laten weten, dat er ook een hoog gehalte aan vitamine B in zit.
Vitamine B is belangrijk voor je brein, humeur en verhoogt je energie. Zoals je kunt zien kun je niet om deze groente heen en vooral deze roerbak spruitjes zijn een echte traktatie!
De mineralen in spruitjes
Nee hoor, het houdt nog lang niet op! Er zitten namelijk ook een hoop mineralen in spruitjes. De hoeveelheid is enorm en dat maakt het belangrijk om spruitjes regelmatig aan je maaltijden toe te voegen.
Zo zit er per 100 gram spruitjes, 400 mg kalium in. Andere aanwezige mineralen zijn ijzer, calcium, magnesium, natrium, zink en fosfor.
Wist je dat spruitjes rijk zijn aan eiwitten en vezels? Genoeg redenen dus om deze prachtgroente niet meer te negeren!
Spruitjeslucht voorkomen
Laat ik gelijk alle redenen benoemen waarom mensen niet van spruitjes houden. De lucht die bij het koken vrijkomt is niet altijd even prettig.
Maar is zeker iets aan te doen! Een gouden tip die ik je bij deze geef is de kooktijd van de spruitjes. Tien minuten is namelijk meer dan genoeg.
Na 10 minuten komt er namelijk een zwavel vrij die de geur veroorzaakt. Daarnaast kun je de kooktijd inkorten tot zelfs 5 minuten.
Zo blijven de spruitjes lekker knapperig en worden de aanwezige vitamine en mineralen behouden. Zo zie je maar, deze reden kun je dus wegstrepen.
De voedingswaarden van dit recept
Deze heerlijke roerbak spruitjes maak je makkelijk en snel klaar. Ik heb er een compleet recept van gemaakt voor 2 personen. De voedingswaarden zijn per portie.
Aantal calorieën: 175
Koolhydraten: 7 gram
Eiwitten: 7 gram
Vet: 12 gram
Wat heb je nodig?
- 125 gram gerookte spekblokjes
- 500 gram spruitjes (panklaar)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 snufje chilipoeder
- Eén sjalotje
- 10 pinda’s (optioneel)
Hoe maak je roerbak spruitjes?
- Zet een pan op het vuur met ruim kokend water. Voeg er zout aan toe. Zodra het water kookt doe je de spruitjes erbij.
- Kook de spruitjes ongeveer 5 tot 8 minuten. Zet een koekenpan op het vuur en bak hierin 5 min de spekjes. Ondertussen snipper je de sjalot en bak je deze 2 minuten mee.
- Voeg nu de spruiten toe en bak deze 2 minuten mee. Tot slot doe je er nog een snufje chilipoeder en eventueel pindanootjes bij en klaar is je heerlijke roerbak spruitjes.
TIP van Timo:
Effectief en snel afvallen? Meld je dan direct aan voor deze heerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
Tips voor het maken van de roerbak spruitjes
TIP 1: Lekker zoet en hartig
Weet je wat heel goed bij spruitjes past? Ketjap. Deze zoet/zoute saus is ideaal om je spruitjes in te roerbakken voor een extra smaaksensatie. Daarnaast past het ook erg goed bij de spekjes die je erbij opbakt. Geniet ervan!
TIP 2: Bewaren voor later
Kan je ze niet allemaal in één keer op? Dan kan je de spruitjes prima in een bakje doen en één á twee nachten in de koelkast laten staan. Veel langer raad ik je niet aan omdat ze dan een stuk minder lekker smaken. Rauw kan je ze natuurlijk wel langer bewaren.
TIP 3: Smaak verbeteren
Heb je nog steeds last van de smaak van spruitjes? Besprenkel de roerbak dan met wat geraspte kaas en laat deze nog even smelten. Door de romigheid van de kaas, blijft de smaak van de spruitjes wat meer op de achtergrond. Dit is heel handig voor lastige eters of kleine kinderen!
was echt super lekker, had er frietjes van zoete aardappel en duitse biefstuk bij gedaan. Heerlijk gegeten.