Heerlijke koolhydraatarme zuurkoolstamppot
Laatste update: 14 oktober, 2022 | Geen reacties
Het is weer tijd voor een lekker winters recept! Deze koolhydraatarme zuurkoolstamppot is onwijs smaakvol en bevat veel gezonde voedingsstoffen! Ik weet zeker dat je dit zuurkoolstamppot recept vaker zult gaan maken.
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Koolhydraatarme Zuurkoolstamppot
Aangezien zuurkool een uitgesproken smaak heeft heb ik ervoor gezorgd, dat ook jij deze zuurkoolstamppot lekker zult vinden.
Daarnaast bevat zuurkool belangrijke vitamine, mineralen en antioxidanten! Vooral tijdens de winter wanneer de griep en verkoudheid heerst, versterkt zuurkool je immuunsysteem.
Is zuurkool gezond?
Niet voor niets worden bepaalde recepten tijdens verschillende jaargetijden gegeten. Zuurkool wordt al vanaf vroeger gebruikt wanneer de winter toeslaat.
Zuurkool bevat namelijk een hoop vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor je immuunsysteem. Je bent minder vatbaar voor de griep en ook de verkoudheid ben je een stap voor!
Deze koolhydraatarme stamppot bevat de vitamines A, B1, B2, B6, B11, B12, C en D. Aanwezige aminozuren zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, zink, koper en magnesium.
De voedingswaarden
Het recept is voor 4 personen en bevat de volgende voedingswaarden:
Aantal calorieën: 250
Eiwitten: 15 gram
Koolhydraten: 12 gram
Vetten: 14 gram
Wat heb je nodig?
- 1 liter water
- 500 gram zuurkool
- 600 gram knolselderij
- 700 gram wortels
- 200 gram spekjes
- Bouillonblokje
- 100 gram kruidenroomkaas
- 110 gram geraspte kaas
- Een snufje chilipeper
Hoe maak je koolhydraatarme zuurkoolstamppot
- Neem een grote pan en kook hier 1 liter water in. Ondertussen schil je de wortels en knolselderij en snij je deze in stukjes.
- Zodra het water kookt voeg je hier 1 bouillonblokje en chilipoeder aan toe. Ook doe je de gesneden groenten erbij. Kook dit 10 minuten. Zet ook alvast de oven aan op 220 graden.
- Na 10 minuten voeg je de zuurkool toe en ook dit laat je nog eens samen 10 minuten koken. Giet het water dat overgebleven is af.
- Haal de gekookte groente uit de pan en prak alles door elkaar. Voeg ook de kruidendroomkaas toe met chilipoeder en eventueel een snufje zout.
- Neem nu een andere pan en bak hier 10 minuten de spekjes in.
- Neem een grote ovenschaal en doe hier de geprakte groente in samen met de spekjes. Strooi er als laatste de geraspte kaas overheen. Doe nu de zuurkoolstamppot in de oven voor 10-12 minuten.
- Eet smakelijk!
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Tips voor het maken van de koolhydraatarme zuurkoolstamppot
TIP 1: Verse zuurkool van de markt
In plaats van zuurkool in de winkel kopen, kan het vaak nog lekkerder zijn om je zuurkool vers van de markt te kopen. De meeste verkopers hebben namelijk een grote pot vol zuurkool die ze in een zakje voor je kunnen afwegen. Dat heeft meer smaak en is nog lekkerder om door een stamppot te doen!
TIP 2: Spekjes met rookworst of losse rookworst
Spekjes zijn heerlijk door een stamppot, maar een stamppot kan eigenlijk niet compleet zijn zonder heerlijke rookworst. Doe er daarom gerust een hele of halve rookworst bij. Wil je wat minder vet? Neem dan een magere of een vegetarische rookworst. Deze zijn net zo lekker, maar bevatten minder vet.
TIP 3: Bewaren voor later
Je kan een zuurkool stamppot heel goed invriezen. Daarnaast is het ook makkelijk om het een paar dagen in de koelkast te bewaren voor een andere dag. Je kan de zuurkool maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje of 2 maanden in de vriezer.
Bekijk ook:
De meest gezonde en lekkerste stamppot maak je zo!