kip fajita

Kruidige kip fajita met paprika en ui

Laatste update: 8 maart, 2024 | Geen reacties

Deze kip fajita schotel is perfect voor elke gelegenheid. De goed gemarineerde kip, gebakken paprika en ui zorgen voor een geweldige smakencombinatie waar je zeker van zal genieten. Deze schotel is eenvoudig te bereiden en heerlijk om te serveren met verschillende toppings, guacamole en eventueel wat koolhydraatarme tortilla’s. Ben jij ook zo dol op kip? Lees dan snel verder!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 30 minuten (en een uur marineren)
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 5 gram

TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar

Waaruit bestaat een fajita mix?

Een fajita mix is een combinatie van kruiden en specerijen die wordt gebruikt om fajitas te kruiden, een populair Mexicaans gerecht gemaakt met vlees, paprika’s, uien en wat lekkere toppings. Er bestaan verschillende soorten variaties van de kruidenmix, maar de basis bevat over het algemeen de volgende kruiden:

  • Chili poeder
  • Komijn
  • Paprika poeder
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Cayennepeper
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Koriander

De verhoudingen van deze kruiden kunnen naar eigen smaak worden aangepast, afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeuren en hoe pittig je het wil eten. De meeste kant-en-klare mixen die in Nederland worden verkocht zijn erg mild van smaak. Wanneer je hier gebruik van maakt, kan je zelf nog wat chilipeper toevoegen indien je dit graag eet. Soms voegen mensen ook andere kruiden toe zoals oregano, kaneel, of een beetje suiker voor een balans van de smaken.

Hoelang moet je de kip marineren?

Bij kip (en andere vleessoorten) geldt meestal de regel: hoe langer je het marineert, des te beter wordt de smaak. Zelf vind ik het namelijk erg lekker om mijn kip al de avond van tevoren te snijden en marineren. Het kan dan de hele nacht in de koelkast de smaak van de kruiden opnemen waardoor het de volgende dag extra smaak heeft.

Omdat niet iedereen zoveel tijd heeft of eraan denkt om de dag van tevoren te beginnen, houd ik in dit recept een tijd aan van 1 uur. Als dit ook nog te lang is, kan je een minimum van 30 minuten aanhouden. Korter is niet handig, dan proef je de kruiden bijna niet.

Wat heb je nodig voor de kip fajita?

  • 1 kilo kipfilet, in stukjes of reepjes gesneden
  • 30 ml limoensap
  • 30 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • Een grote witte ui of 2 kleintjes

Voor de kruidenmix

  • 1/2 tl van de volgende kruiden: gemalen komijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, korianderpoeder
  • 1/4 tl van de volgende kruiden: cayennepeper, zwarte peper, chilivlokken, zout
  • Optioneel: een snufje kaneel

De bereidingswijze van de kip fajita

  1. Allereerst snijd je de kip in reepjes en deze doe je in een zakje of kommetje.
  2. Vervolgens meng je de kruiden, limoensap, olijfolie en geperste knoflook bij elkaar in een klein schaaltje en deze schenk je over de kip. Roer alles goed door elkaar zodat alle kip bedekt is en dek de kip dan af of sluit het zakje en zet het minimaal een uur in de koelkast.
  3. Intussen snijd je alvast de paprika’s en uien in dunne reepjes.
  4. Wanneer de kip klaar is met marineren, verhit je een scheut olie in een pan en hierin doe je de kipstukjes samen met de ui en paprika.
  5. Bak alles tot de kip helemaal gaar is en de paprika’s en uien zacht beginnen te worden.
  6. Serveer los, met een salade of bij een koolhydraatarme tortilla. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 362
Koolhydraten: 5 gram
Vetten: 11 gram
Eiwitten: 58 gram

Tips voor het bereiden van de kip fajita

TIP 1: Zelf koolhydraatarme tortilla’s maken
Een fajita is eigenlijk niet compleet zonder (koolhydraatarme) tortilla. Natuurlijk kan je kiezen voor een gekochte kha-tortilla, maar je kan ze ook zelf maken. Dit doe je met amandelmeel, psylliumvezels en water. Heb je dit niet in huis? Dan kan je ook een omelet maken en deze als tortilla gebruiken.

TIP 2: Topping opties
Om je fajita’s nog lekkerder te maken, kan je kiezen voor een aantal toppings voor erbij. Denk hierbij aan guacamole, crème fraiche, salsa, koriander, geraspte kaas of wat lekkere jalapenos.

TIP 3: Bewaren voor later
Wanneer je de kip fajita hebt gemaakt, kan je deze in de koelkast bewaren voor maximaal 3 dagen. Je kan het ook prima meenemen voor onderweg naar je werk of studie, maar zorg dan wel dat je het niet te lang warm laat worden. Als je ze niet direct opeet, kan je ze ook invriezen. Dit kan tot maximaal 3 maanden. Je kan ze daarna gewoon weer opbakken in een pan.

Bekijk ook:

Bloemkool wafels: Een heerlijk ontbijtje

Bloemkool oven gerecht met gehakt en tomatensaus

Pittige Tandoori drumsticks

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 8 maart, 2024

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

Tags

kip fajita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies