Bloemkool oven gerecht met gehakt en tomatensaus
Laatste update: 28 september, 2023 | Geen reacties
AFSLANK TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Gebruik dit =>
Bloemkool is een veelzijdige groente en het wordt niet voor niets in allerlei koolhydraatarme gerechten gebruikt. Deze lekkere groente kan je namelijk op allerlei verschillende manieren bereiden, waaronder in de oven. Ben jij op zoek naar een lekker bloemkool oven gerecht? Dan ben je hier aan het juiste adres! Deze bloemkool ovenschotel met gehakt is niet alleen makkelijk om te maken, maar ook nog de ideale koolhydraatarme maaltijd voor elk moment! Geniet ervan en lees snel verder, eet smakelijk!
Bloemkool oven gerecht: Heerlijk voor elk moment
Deze bloemkool oven schotel met gehakt is een heerlijke en eenvoudige manier om van een simpele groente iets heel bijzonders te maken. De bloemkool wordt eerst in roosjes gesneden en vervolgens gemengd met wat gehakt en een lekkere tomatensaus. Dankzij de kruiden zal de schotel heerlijk geuren en kan je al haast niet wachten om deze verrukkelijke schotel te proeven!
De combinatie van bloemkool, gehakt, tomatensaus en kruiden zorgt voor een perfecte balans van smaak en textuur waar zelfs moeilijke eters van kunnen genieten. Ook heb je, als je de roosjes fijn genoeg snijdt, niet eens door dat er bloemkool in zit. Heb je dus bijvoorbeeld kinderen die lastig zijn met groenten? Dan is deze maaltijd ideaal om ze “stiekem” meer groenten te laten eten.
De gezondheidsvoordelen van dit bloemkool oven gerecht
Bloemkool is eigenlijk een super getalenteerd stukje groente, want je kunt het op veel manieren gebruiken. Zo kun je bloemkool gebruiken als pizzabodem of om lekkere bloemkoolrijst mee te maken. Dit recept laat zien hoe je een lekkere ovenschotel met bloemkool en gehakt kunt maken die ook nog eens past in een verantwoord eetpatroon.
Bloemkool is calorie- en koolhydraatarm en het is een bron van goede voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K en veel antioxidanten. Het ondersteunt het immuunsysteem, bevorderd de darmen en het kan zelfs ontstekingsremmend werken. Rundergehakt (mager) bevat veel eiwitten en ijzer. De eiwitten helpen bij de spieropbouw en spierherstel en het ijzer zorgt ervoor dat je rode bloedcellen goed ondersteund worden. Ook de tomatensaus en kruiden dragen bij aan je immuunsysteem.
Hoewel kaas er vooral bij zit voor het lekkere, bevat het wel allerlei goede vetten die je helpen om een verzadigd gevoel te behouden waardoor je minder snel geneigd bent om te snacken. Ideaal wanneer je op je gewicht aan het letten bent!
TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Gebruik dit =>
Voedingswaarden bloemkool oven
Bloemkool uit de oven in natuurlijk hartstikke lekker, maar daarnaast bevat het ook nog eens weinig koolhydraten. Dit recept is geschikt voor 3 personen. Per portie (1 portie per persoon) bevat het de volgende voedingswaarden:
Calorieën: 531
Vetten: 37 gram
Koolhydraten: 9 gram
Eiwitten: 39 gram
Wat heb je nodig:
- 800 gram bloemkool (roosjes)
- 400 gram rundergehakt (mager)
- 350 ml passata/tomatensaus
- 3 stengels lente-ui
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 100 gram geraspte kaas
- Verse basilicum
Hoe maak je bloemkool oven schotel?
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat van de oven.
- Doe de bloemkoolroosjes op de bakplaat en giet hier een klein beetje olijfolie overheen. Eventueel kun je de bloemkool nog bestrooien met wat peper en zout. Bak de bloemkool ongeveer 15 minuten in de oven.
- Snipper de ui in kleine stukjes en bak deze in een pan met wat olijfolie. Pers de knoflookteentjes uit boven de pan. Voeg hierna het gehakt toe en bak dit in ongeveer 10 minuten lekker gaar en bruin.
- Giet de tomatensaus bij het gehakt en roer het geheel goed door. Laat het gehaktmengsel nog ongeveer 4 minuten warm worden op een middelmatig vuur.
- Pak een ovenschotel en vet deze lichtjes in. Doe hier het gehaktmengsel in en verdeel daarna de bloemkool erover. Strooi de geraspte kaas over de schotel en plaats deze voor nog eens 10 minuten terug in de oven.
- Garneer de schotel met het gesneden lente-uitje en serveer de bloemkool uit de oven op 3 grote borden. Eet smakelijk!
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik de schotel bewaren? Het lekkerst is om de schotel zo vers mogelijk te eten, maar het komt wel eens voor dat je een portie overhoudt. Je kan de schotel dan het beste in de koelkast bewaren voor maximaal 3 dagen in een afgesloten bakje of met wat vershoudfolie erover. Je kan hem eventueel ook invriezen voor maximaal 2 maanden.
- Welke kaas heb ik nodig? Ik gebruik zelf geraspte jonge kaas voor dit gerecht, maar in principe is elke kaas prima. Ben je fan van mozzarella, gebruik dat dan! Ook blauwaderkaas of cheddar passen hier goed bij.
TIP van Timo:
Dit zijn de lekkerste weekmenu’s en je kunt ze direct gebruiken! Hier staan ze voor je klaar =>
Tips voor het maken van de bloemkool oven schotel
TIP 1: Kruid het gehakt
Wil je de smaak to the next level brengen? Kruid dan het gehakt wanneer je deze bakt! Dit kan je doen met wat paprikapoeder, knoflookpoeder, een snufje cayenne en een klein beetje komijnpoeder. Je zal merken dat de smaak nu echt eruit springt!
TIP 2: Extra groenten toevoegen
Wil je wat meer groenten aan de maaltijd toevoegen? Dat kan zeker. Groenten zoals courgette, paddenstoelen, broccoli en artisjok bevatten vrij weinig koolhydraten, maar zijn erg lekker bij een gerecht als deze.
TIP 3: Balsamico azijn door de saus
Is de tomatensaus je iets te zuur? Dan kan je een klein scheutje balsamico azijn toevoegen om een zoetzure balans ervan te maken.
Bekijk ook:
Recept met kippendijen – Makkelijk en heerlijk van smaak!