Pittige Tandoori drumsticks
Laatste update: 29 februari, 2024 | Geen reacties
Heb jij al plannen dit weekend? Ik wel, ik ga namelijk gezellig afspreken met een groepje vinden en daar wil ik niet met lege handen aankomen. Daarom ga ik deze heerlijke pittige Tandoori drumsticks maken. Het is een koolhydraatarm gerecht vol eiwitten en smaak. Ideaal dus om lekker op te snacken of om te eten als bijgerecht. Zelf ben ik dol op wat pit, maar ik zal in dit recept ook een optie geven om ze minder pittig te maken. Lees snel verder!
- Bijgerecht
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal porties: 4 (2 drumsticks per persoon)
- Koolhydraten per portie: 3 gram
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Welk stukje kip is het beste voor een koolhydraatarme snack?
In principe is kip altijd goed om als koolhydraatarme snack te eten omdat het vrijwel geen koolhydraten bevat, maar wel heel rijk is aan eiwitten en magere vetten. Als het echt gaan om een snack, kan ik vleugels of pootjes het beste aanraden. Deze zijn groot genoeg om lekker van te genieten, maar ook klein genoeg om het als snack te beschouwen in plaats van een hele maaltijd.
Voor dit recept maak ik gebruik van kippenpootjes, maar als je zelf liever kippenvleugels hebt is dat natuurlijk ook helemaal prima. Het gaat uiteindelijk om de kruiden en de snack, niet om welk stukje kip het gaat 😉
Hoe maak je een Tandoori drumsticks kruidenmix?
Je kan altijd een kant-en-klare kruidenmix van de supermarkt of toko kopen om je kip mee te kruiden. Persoonlijk vind ik het lekkerder om mijn eigen mix te maken. Hier zit bovendien ook veel minder zout in, wat weer goed is voor je lichaam. Een lekkere Tandoori kruidenmix maak ik met de volgende kruiden:
- Paprikapoeder (gerookt of gewoon)
- Cayennepeper
- Knoflookpoeder
- Uipoeder
- Gedroogde basilicum
- Korianderzaad, gemalen
- Komijnzaad, gemalen
- Gemberpoeder
- Kaneelpoeder
Je kan hier wel een beetje zout aan toevoegen voor wat extra smaak, maar het is naar mijn mening niet nodig. Zeker wanneer je op je zout inname probeert te letten is het fijn om gewoon het zout weg te kunnen laten.
Wat heb je nodig voor de pittige Tandoori drumsticks?
Voor de kruidenmix (Let op: je hebt niet alles van deze mix nodig. Je kan de kruidenmix maanden bewaren in een glazen of plastic potje)
- 1 el van de volgende kruiden: paprikapoeder, cayennepeper, uipoeder
- 2 el van de volgende kruiden: knoflookpoeder, gemberpoeder, korianderpoeder, komijnpoder, basilicum en kaneel
- Optioneel: een halve theelepel zout
Voor de drumsticks:
- 8 kippenpootjes met vel
- 200 gram Griekse yoghurt
- Sap van een citroen (ongeveer 1 eetlepel)
- 3 el Tandoori kruidenmix (van de mix die je net zelf hebt gemaakt)
De bereidingswijze
- Allereerst maak je de kruidenmix klaar door alle kruiden en specerijen goed door elkaar te mengen. Bewaar de kruidenmix in een afsluitbaar bakje of potje.
- Vervolgens maak je de kip klaar door met een scherp mes een aantal diagonale sneden in het dikste stuk van het vlees te maken tot je het bot raakt. Snijd het niet van het bot af. De sneden zijn om de kip sneller te laten garen.
- Roer daarna in een grote kom de 3 el Tandoori kruiden, yoghurt en citroensap door elkaar en meng de drumsticks hier doorheen.
- Zet de kippenpootjes in de marinade in de koelkast voor minimaal 30 minuten, maar het liefst zo lang mogelijk zodat de smaak er goed in kan trekken.
- Verhit intussen de oven voor op 200 graden en zet een ovenrooster klaar. Om het vocht op te vangen kan je daaronder een bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier neerleggen.
- Verdeel de drumsticks over het rooster en bak ze gedurende 20 minuten en draai ze halverwege om zodat beide kanten lekker bruin worden.
- Wanneer de huid knapperig begint te worden en bruine/zwarte randjes krijgt zijn je drumsticks klaar. Serveer ze met wat lekkere saus of mosterd en geniet!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 327
Koolhydraten: 3 gram
Vetten: 13 gram
Eiwitten: 51 gram
Tips voor het maken van de Tandoori drumsticks
TIP 1: Minder pittige drumsticks
Wil je je drumsticks minder pittig hebben? Dat kan! Laat dan de Cayennepeper weg uit de kruidenmix en vervang, indien nodig, de gerookte paprikapoeder door gewone paprikapoeder. Dit zorgt ervoor dat ze nog steeds heerlijk smaken, maar niet meer pittig zijn.
TIP 2: Kippenpootjes grillen
Het is ook heel lekker om de kippenpootjes te grillen. Plaats je grillpan op het fornuis of zet de barbecue aan en laat deze goed heet worden. Smeer het rooster eventueel in met wat olijfolie en bak daarna de kippenpootjes tot ze gaar en knapperig zijn.
TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de kippenpootjes eventueel invriezen wanneer ze nog rauw zijn, maar je kan ze ook invriezen wanneer je ze al gebakken hebt. Laat ze dan volledig ontdooien in de koelkast en bak ze in de oven of op de grill tot ze weer lekker knapperig en gaar zijn. Bewaar rauwe kip niet te lang buiten de koelkast en ook maar maximaal 3 dagen in de koelkast.
Bekijk ook:
Koolhydraatarme kaneelbroodjes met glazuur