Kippensoep maken? Zo maak je de lekkerste!
Laatste update: 7 juni, 2023 | Geen reacties
Kippensoep maken is leuk en misschien wel een van de ultieme comfort foods. Belangrijker nog: het is wat dokter Mama ons voorschrijft wanneer we wat ziekjes zijn. Geneest het onze verkoudheid of griep? Niet helemaal. Kippensoep maken laat ons beter voelen en is het een prima opkikker – maar het helpt ook symptomen en irritaties te verlichten.
TIP van Timo:
Ben je ook klaar met lastige diëten? Probeer dit menu gratis uit >>
Kippensoep maken
Vandaag deel ik deze lekkere kippensoep met jou. Kippensoep is niet alleen erg lekker maar heeft ook nog een aantal gezondheidsvoordelen.
Welke gezondheidsvoordelen dat zijn lees je hieronder.
Warme soep zorgt voor een betere bloeddoorstroom
Net zoals alle andere hete vloeistoffen helpt warme soep met de bloeddoorstroom. De bloedvaten openen zich door de hitte waardoor bloedtoevoer naar de neus en de keel toeneemt. De stoom die vrijkomt uit de warme soep helpt ook met het losmaken van slijmen. Het kan met andere woorden je neus helpen vrijmaken en hoofdpijn en benauwdheid verlichten.
Kippensoep hydrateert je
Wanneer je ziek bent is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Wanneer jij je niet goed voelt heb je echter niet altijd evenveel zin om veel te drinken. Water en ander vloeistoffen helpen namelijk het genezingsproces.
Kippensoep maken en opdrinken is een prima manier om genoeg vloeistoffen binnen te krijgen. Dankzij het zout in de bouillon houd je het water ook langer vast waardoor je minder snel uitdroogt.
Kippensoep helpt tegen infecties
Wist je dat kippensoep ontstekingen kan verlichten? Wanneer we verkouden of grieperig zijn voelen we ons vaak erg slecht door ontstekingen in de keel of sinussen.
Een onderzoek toonde echter aan dat kippensoep een bepaald type witte bloedcellen – ook wel neutrofielen, kan afremmen. Neutrofielen nemen bacteriën op en stimuleren de mucusproductie.
Nu, de meeste verkoudheden en griep worden echter veroorzaakt door virussen – niet door bacteriën. Neutrofielen helpen je dus niet erg verder wanneer je verkouden of grieperig bent.
Toch worden ze door je lichaam opgetrommeld en stimuleren ze de mucusaanmaak waardoor ze vaak meer ontstekingen dan verlossing brengen.
Kippensoep helpt ons groentjes te eten
Ook al stoppen we heel wat groentjes in onze zelfgemaakte kippensoep, de soep smaakt vaak erg flauw en is licht verteerbaar.
Dat kan echt smaken wanneer we ziek zijn! Groentjes zijn een bron aan vitamine A en C en een heleboel antioxidanten terwijl de kip een bron is aan eiwit. De combinatie van lekkere groentjes en kip stimuleert ons immuunsysteem.
Voedingswaarden voor een kom kippensoep:
Vooraleer we dit geweldige recept met je delen is het belangrijk te weten dat de ingrediënten zijn berekend op 4 tot 6 kommen soep. Indien je wat minder nodig hebt kan je makkelijk en snel de benodigde ingrediënten halveren. De voedingswaarden zijn berekend per portie.
Calorieën: 160 kcal
Eiwitten: 10 g
Koolhydraten: 3.5 g
Vetten: 3.7 g
Wat heb je nodig?
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gehakt
- 3 wortels, in plakjes
- 2 stengels selderij, in plakjes
- Anderhalve liter water
- 1 kip, in vieren
- 1 bussel gehakte peterselie
- Zout
- Peper
Kippensoep maken, hoe doe je dat?
- Verhit de olie in een grote pot
- Stoof de ui en de selder aan tot ze glazig lijken.
- Nu kruid je de stukken kip met zout en peper.
- Plaats de kip in de pot met de huid naar beneden. Zorg ervoor dat de kip gebruind is. Laat nog 5 minuten sudderen.
- Voeg de wortels toe en laat 2 minuten aanstoven.
- Nu voeg je het water toe aan de groentjes en kip in de pot.
- Laat 1 uur doorkoken.
- Haal de kip uit de soep en laat de soep afkoelen.
- Nu kan je het vlees van de botten halen. Gooi de huid weg en verbrokkel het vlees.
- Nu voeg je het vlees en de peterselie toe aan de soep.
- Laat 20 minuten doorkoken.
Klaar is kees!
TIP van Timo:
Ben je ook klaar met lastige diëten? Probeer dit menu gratis uit >>
Tips bij kippensoep maken
TIP 1: Andere groenten
Het is heel lekker om verschillende groenten te verwerken in een kippensoep, zeker omdat die de smaak van de soep ook per keer kunnen veranderen. Probeer dus eens een combinatie van paprika, prei en bloemkool erbij in plaats van wortel en selderij (of mix alles door elkaar!). Dat wordt nog eens smullen!
TIP 2: Kant-en-klare kip
Heb je geen tijd om de kip zo lang te koken dat je het van de botten kan halen? Geen zorgen! Je kan ook kant-en-klare kipstukjes kopen om het een stuk makkelijker te maken. Je hoeft de kippensoep ook wat korter te koken dan.
TIP 3: Lekker pittig
Tijdens een verkoudheid kan kippensoep ook super lekker en goed voor je zijn. Voeg 1 of 2 hete pepers toe aan de soep en rasp er wat gember en kurkuma doorheen. Dan heb je een lekkere pittige soep vol goede stoffen die je helpen om je immuunsysteem een boost te geven.
Bekijk ook:
Recept voor witlof ovenschotel met ham en kruiden
Koolhydraatarme peperkoek maken | Lekkere koekjes voor tijdens de feestdagen