peperkoek maken

Koolhydraatarme peperkoek maken | Lekkere koekjes voor tijdens de feestdagen

Laatste update: 14 december, 2022 | Geen reacties

Peperkoek wordt ook wel eens gingerbread genoemd. Je kent het vast wel van de leuke bouwpakketten vol eetbare huisjes die je kan maken rond de feestdagen. Wist je echter dat je het ook heel makkelijk zelf kan maken in allerlei verschillende vormpjes? De koekjes hebben een heerlijke kruidige smaak waarbij je van binnen helemaal opwarmt. Daarnaast is het ook heel leuk om met kinderen te maken omdat zij de koekjes na het bakken kunnen versieren met glazuur. Wil jij ook peperkoek maken? Lees dan snel verder!

  • Gebak/Koekjes
  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Aantal porties: 16 koekjes
  • Koolhydraten per koekje: 5 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>

Ingrediënten

  • 200 gram amandelmeel
  • 30 gram kokosmeel
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 150 gram suikervrije zoetstof in kristalvorm (zoals Sukrin)
  • 2 tl koekkruiden mix
  • 3/4 tl baksoda (geen bakpoeder!)
  • 185 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1/2 el melk (indien nodig, gebruik je iets meer)
  • Optioneel: 1 el melasse voor de kleur en smaak

De bereidingswijze van de peperkoek maken

  1. Meng in een grote kom de amandelmeel, kokosmeel, xanthaangom, baksoda en koekkruiden door elkaar. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
  2. In een andere kom mix je (met een mixer of garde) de boter en zoetstof door elkaar tot het een glas beslag begint te vormen. Als je melasse toevoegt, kan je deze er nu ook bij doen.
  3. Schep dan beetje bij beetje de droge ingrediënten door het botermengsel en roer alles goed door elkaar. Gebruik per keer 1/2 el melk tot het een goed en stevig deeg begint te vormen.
  4. Rol het deeg in een bal en wikkel deze in vershoudfolie en laat deze minimaal 30 minuten in de koelkast staan.
  5. Wanneer je klaar bent om de koekjes te maken, haal je het deeg uit de koelkast en rol je deze uit tussen twee vellen bakpapier tot een redelijk dunne plak.
  6. Verwarm intussen de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  7. Gebruik een mes of koekvormpjes om allerlei vormpjes uit het deeg te snijden en leg deze voorzichtig op de bakplaat.
  8. Bak de koekjes voor 12 tot 15 minuten en laat ze daarna 10 minuten buiten de oven afkoelen op een rooster. Daarna kan je er lekker van genieten!
  9. Wanneer je ze wil versieren met glazuur, raad ik je aan om de koekjes helemaal op kamertemperatuur te laten komen of om ze zelfs even in de koelkast te zetten. Dan smelt het glazuur niet. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 16 koekjes
Calorieën per koekje: 169
Koolhydraten: 5 gram
Vetten: 15 gram
Eiwitten: 3 gram

Veelgestelde vragen over peperkoek maken

  • Heb ik per sé koekkruiden nodig? Dat hoeft niet, maar het is wel makkelijker! Als je geen koekkruiden wil gebruiken, maar losse kruiden, dan heb je gember, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en een klein snufje zout nodig om de koekjes mee op smaak te brengen.
  • Hoelang kan ik de koekjes bewaren? In principe kan je de koekjes tot wel 3 dagen bewaren in de koelkast. Ook buiten de koelkast is het mogelijk, maar dan heb je de kans dat ze sneller taai worden.

Tips bij peperkoek maken

TIP 1: Bewaar het deeg
Heb je geen behoefte aan 16 koekjes in één keer? Dan kan je ook een deel van het deeg invriezen. Je kan het deeg op deze manier tot 3 maanden lang goed houden. Wanneer je het dan weer wil gebruiken laat je het ontdooien en gebruik je het zoals hierboven in het recept beschreven staat. Let op: je kan het deeg maar 1x invriezen.

TIP 2: Koolhydraatarm glazuur
Het meeste glazuur is niet koolhydraatarm. Dat is geen probleem voor wanneer je je kinderen de koekjes laat versieren, zij eten over het algemeen toch niet koolhydraatarm. Als je zelf echter ook de koekjes wil versieren, kan je koolhydraatarm glazuur maken door suikervrije zoetstof in poedervorm te mengen met een beetje melk naar keus. Geniet ervan!

TIP 3: Serveertip
Een ideale manier om van deze koekjes te genieten is om ze te serveren met een warme kop glühwein. Heerlijk na een koude wandeling buiten.

Bekijk ook:

Zo maak je de lekkerste kokos pannenkoeken!

Koolhydraatarm appelcake recept

De lekkerste groente muffin als tussendoortje

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


© 2016 - 2023 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies