Knoflookbrood met kaas | Een heerlijk bijgerecht
Laatste update: 16 december, 2022 | Geen reacties
Ik ben dol op een maaltijd dat bestaat uit meerdere bijgerechten. Denk hierbij aan salades, soep, stokbrood, noem maar op. Voor deze feestdagen heb ik een perfect bijgerecht bedacht: knoflookbrood met kaas. En dat HE-LE-MAAL koolhydraatarm! Dat is nog eens mooi meegenomen! Dit knoflookbroodje is vrij makkelijk te maken en heerlijk om te dippen in de soep, in een sausje of om los van te genieten. Eet smakelijk alvast!
- Bijgerecht
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Aantal porties: 12 sneetjes
- Koolhydraten per portie: 4 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
De ingrediënten
- 100 gram mozzarella
- 3 el roomkaas
- 1 ei
- 50 gram amandelmeel
- 2 el kokosmeel
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1/2 tl oregano
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 30 gram geraspte Parmezaan
- Peper en zout naar smaak
- Verse basilicum ter garnering
De bereidingswijze van het knoflookbrood met kaas
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe in een grote magnetronbestendige kom de 80 gram mozzarella en de roomkaas. Laat het smelten in de magnetron, maar roer ongeveer elke 20 seconden tot het helemaal gesmolten is. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 minuten afhankelijk van de magnetronstand. Let op dat het niet begint te koken.
- Voeg dan aan de gesmolten kaas de amandelmeel, kokosmeel, het ei, de oregano en knoflook, zout en peper toe en roer alles goed door elkaar. Het zal plakkerig zijn, maar dat is de bedoeling!
- Laat het deeg een klein beetje afkoelen als het nog erg warm is en schep het daarna op de bakplaat. Spreidt het deeg een beetje uit met je vingers of een deegroller op wat bakpapier tot het overal ongeveer een halve centimeter dik is.
- Bak het brood voor 5 minuten en haal het dan uit de oven. Besprenkel de overige mozzarella, parmezaan, knoflookpoeder en eventueel nog een beetje oregano eroverheen en doe het brood dan weer terug in de oven voor ongeveer 7 tot 10 minuten of tot de randen bruin beginnen te kleuren. Garneer met verse basilicum. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 12 sneetjes
Calorieën per portie: 131
Koolhydraten: 4 gram
Vetten: 6 gram
Eiwitten: 15 gram
Veelgestelde vragen
- Mag ik ook andere kaas gebruiken? Dat mag zeker, kies lekker een kaas welke jij het lekkerst vindt. Dit kan cheddar zijn, maar ook oude kaas, jonge kaas, noem maar op.
- Hoelang kan ik het knoflookbroodje bewaren? Je kan hem tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen of langer bewaren wordt niet lekker, dus dat raad ik je niet aan. Vers blijft altijd het lekkerst, zeker wanneer deze nog warm van de oven is.
Tips voor het maken van het knoflookbrood met kaas
TIP 1: Het uitrollen
Plakkerig deeg uitrollen kan echt een vervelende klus zijn waar geen einde aan lijkt te komen. Een handige tip die ik ooit heb geleerd is om een deegroller en een vel bakpapier te gebruiken. Je legt het bakpapier op het deeg en rolt daar met de deegroller overheen. Zo plakt het deeg niet aan de roller, maar kan je hem wel makkelijk uitrollen. Bakpapier plakt veel minder, waardoor je deze daarna makkelijker kan verwijderen.
TIP 2: Extra knoflook
Ben jij ook zo’n knoflookfan als ik? Dan is het extra lekker om nog een paar tenen knoflook extra te mengen door zowel het deeg als bovenop bij de geraspte kaas. Ik zou daarna wel even je familieleden en vrienden waarschuwen 😉
TIP 3: Notenallergie
Ben je allergisch voor noten? Dan kan je het deeg ook maken met alleen kokosmeel, maar dit wordt erg zoet. Kijk online is voor een mix koolhydraatarm meel zonder noten, sommige speciaalzaken verkopen hier wel een variant van.
Bekijk ook:
Koolhydraat-arme Pizzabodem – Makkelijk, Snel En Lekker!