koolhydraatarme paasstol

Zo maak je een verantwoorde en koolhydraatarme paasstol!

Laatste update: 18 maart, 2024 | 10 reacties

Met Pasen om de hoek kunnen we weer uitkijken naar gezellige momenten en traditionele lekkernijen zoals de heerlijke paasstol. Maar voor degenen onder ons die op onze koolhydraatinname letten, kan het lastig zijn om van deze zoete traktatie te genieten. Daarom heb ik een recept ontwikkeld voor een koolhydraatarme paasstol variant van de paasstol die net zo lekker is! Ik deel graag dit recept met je, zodat iedereen kan genieten van een gezonde en verantwoorde traktatie tijdens de paasdagen. Eet smakelijk!

  • Gebak
  • Bereidingstijd: 75 minuten
  • Aantal porties: 12 plakken
  • Koolhydraten per plak: 6 gram

TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen

Wat is een paasstol?

Een paasstol is een traditioneel gevuld en zoet brood dat zijn oorsprong vindt in Duitsland en Nederland. Het wordt normaal gesproken gegeten tijdens de paasperiode en is gevuld met rozijnen, krenten, sukade en amandelspijs. De stol wordt vaak bestrooid met poedersuiker en is een geliefd item tijdens paasbrunches en -ontbijten. Het symboliseert het opstaan van Jezus binnen het Christendom, maar het wordt ook gegeten door anderen omdat het inmiddels geassocieerd wordt met de feestdag in plaats van de religieuze oorsprong. Grappig genoeg wordt een stol ook vaak gegeten tijdens de Kerstdagen. Het recept hiervoor is hetzelfde, maar het krijgt dan de naam “Kerststol”.

Is een koolhydraatarme paasstol gezond?

Een traditionele paasstol is een heerlijke traktatie, maar vanwege de hoeveelheid koolhydraten is het niet altijd de meest gezonde keuze, vooral voor mensen die letten op hun koolhydraatinname. Gelukkig kun je met een koolhydraatarme variant van de paasstol toch genieten van deze lekkernij tijdens speciale gelegenheden zoals Pasen. Hoewel het belangrijk is om bewust te blijven van wat je eet, hoef je jezelf op feestdagen niet al te strikt te beperken. Geniet met mate van deze traktatie en maak het verantwoord door te kiezen voor een koolhydraatarme versie. Op die manier kun je toch genieten van de heerlijke smaak en gezelligheid van een paasstol, zonder je zorgen te maken over je koolhydraatinname.

Ik ben zelf altijd van mening dat je wat liever voor jezelf mag zijn tijdens speciale dagen. Door continu heel streng te zijn, maak je het jezelf ook lastiger. Dus als je een dagje wat meer koolhydraten eet, is dat niet het einde van de wereld zolang je de volgende dag gewoon weer verder gaat met je planning. We zijn allemaal mensen en iedereen houdt ervan om gewoon eens te genieten zonder zorgen.

Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme paasstol?

  • 90 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram koolhydraatarme zoetstof ik kristalvorm 
  • 1 ei
  • 250 gram amandelmeel
  • 90 gram amandelschaafsel
  • 125 gram magere kwark
  • 40 gram rozijnen
  • 1 el rum (optioneel)
  • Een snufje zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl guarpitmeel (optioneel)

Voor het spijs: 

  • 100 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • 40 gram suikervrije zoetstof in kristal vorm
  • Sap en rasp van een citroen
  • Optioneel: een beetje water
  • Optioneel: 1/2 tl amandel aroma of vanille aroma

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een broodvorm of cakevorm in met boter of leg er een vel bakpapier in.
  2. Vervolgens doe je de zachte boter, zoetstof en ei in een kom en klop je deze tot het luchtig wordt. Vervolgens schenk je de rum, zout en kwark erbij en roer je alles door elkaar tot het een romig mengsel wordt.
  3. Roer dan het amandelmeel en bakpoeder (en eventueel guarpitmeel) erbij en kneed het tot een dik beslag/deeg. Roer dan ook gelijk de rozijnen en het amandelschaafsel erdoor.
  4. Als je spijs erbij wil maken doe je dit door het ei los te kloppen met wat sap en rasp van een citroen. Meng dan het amandelmeel erdoor tot het kneedbaar is. Als het heel droog is, kan je wat water toevoegen tot het goed kneedbaar is. Rol er een rol van en leg deze in de koelkast om te stollen. Wil je geen spijs, negeer dan deze stap en stap 5.
  5. Doe de helft van het deeg in de bakvorm en leg dan het spijs in het midden. Zorg dat de rol spijs ongeveer even lang is als het brood, maar niet aan de zijkanten naar buiten komt.
  6. Vervolgens doe je de rest van het deeg in de vorm en sluit je alles goed aan op elkaar zodat het een geheel vormt. Besprenkel eventueel nog wat amandelschaafsel over de stol heen en zet hem dan in de oven.
  7. Bak de koolhydraatarme paasstol 60 minuten op 160 graden en laat het daarna afkoelen tot het iets warmer dan kamertemperatuur is (koeler mag ook!). Snijd daarna de stol in plakken en geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 12 plakken
Calorieën per portie: 319
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 27 gram
Eiwitten: 10 gram

Gebruik je geen spijs, dan zijn de volgende voedingswaarden van toepassing:

Calorieën per portie: 256
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 21 gram
Eiwitten: 7 gram

Tips voor het maken van de koolhydraatarme paasstol

TIP 1: Extra textuur en smaak
Voeg wat noten toe voor extra smaak en textuur. Hazelnoten en pecannoten zijn hier erg lekker bij. Je kan er ook voor kiezen om juist zonnebloempitten of pompoenpitten erdoorheen te mengen voor wat extra vetten en textuur.

TIP 2: Langer bewaren
Je kan de stol tot wel 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kan hem ook invriezen voor maximaal 3 maanden. Laat de stol dan volledig ontdooien in de koelkast en verwarm deze kort in de oven om het brood wat knapperiger te maken.

TIP 3: Vergelijking met een gewone stol
De voedingswaarden van de stol per plak lijken misschien veel, maar ze vallen erg mee als je ze vergelijkt met een “gewone stol”. Een gewone stol waar je 12 plakken uit kan halen bevat ongeveer 435 calorieën per plak en 46 gram koolhydraten. Dan valt deze koolhydraatarme stol erg mee.

Bekijk ook:

Overheerlijke bacon gehaktballen voor bij de maaltijd

Maak zelf de lekkerste kip curry

Hartige taartjes vegetarisch: Een heerlijk tussendoortje

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 18 maart, 2024

Auteur

Timo

10 reacties op "Zo maak je een verantwoorde en koolhydraatarme paasstol!"

  1. Lia de Beer schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Maar wat bedoel je bij de amandelspijs maken met 2 ei eiwit?
    Zijn dit 2 eiwitten of 2 eieren en 2 eiwitten.

    1. timo schreef:

      Hoi Lia,

      Je neemt inderdaad het eiwit van twee eieren. De dooier laat je dus eruit :-).
      Ben benieuwd wat je ervan vindt.

      Groeten Timo

  2. Lia de Beer schreef:

    Hij was lekker. Maar de volgende keer zal ik er wat citroen sap en rasp aan toevoegen zodat het wat frisser van smaak wordt!

  3. Lucia Reisner schreef:

    Hallo,is het ook mogelijk on gewone magere yoghurt te gebruiken ipv griekse yoghurt?Groetjes Lucia

    1. Timo schreef:

      Hoi Lucia, dat is geen probleem :-).
      Fijne dag!
      Groeten Timo

  4. ellen mebius schreef:

    waar vind ik voordelig amandelmeel?

    1. Desiree schreef:

      Door het zelf te malen. Dat is het allervoordeligst. Doch niet te lang malen. Anders krijg je amandelpasta, ook lekker maar niet voor dit recept 😉

    2. Lia schreef:

      Jumbo eigen merk.

  5. Claudia schreef:

    Ik heb hem vandaag gemaakt en ik vind hem heerlijk alleen ik heb nu plakjes gesneden en in de vriezer gedaan maar bedacht me ineens is dat ook mogelijk ivm de spijs?Hij is heerlijk en ook lekker machtig ook.

  6. lieve Smets schreef:

    Ik heb het gemaakt volgens het recept, het ziet er wel heel anders uit als op de foto, door al die noten is het niet wit maar bruin, je kan het wel enkele dagen in de frigo bewaren, het is heel lekker met een beetje boter erop !.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies