lamskoteletjes

Feestelijke lamskoteletjes | Ideaal voor de feestdagen

Laatste update: 22 december, 2023 | Geen reacties

De feestdagen zijn al bijna begonnen, dus het wordt tijd om je gerechten voor te bereiden. Heb je nog geen idee wat je moet serveren als hoofdgerecht? Geen zorgen! Deze feestelijke lamskoteletjes zijn ideaal voor tijdens de feestdagen en je gasten zullen er gegarandeerd van smullen. Ze zijn lekker kruidig en eenvoudig om te maken. Geniet ervan!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 30 minuten (+ tijd om te marineren)
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 1 gram

TIP van Timo:
Wil je graag 2kg per week afvallen en veel meer energie? Dit werkt direct >>

Wat zijn lamskoteletjes?

Lamskoteletjes zijn kleine stukjes vlees gesneden van de ribben van een lam. Deze koteletjes zijn meestal mals en sappig, en ze hebben een karakteristieke smaak die kenmerkend is voor lamsvlees. Je kan ze op verschillende manieren bereiden, maar ze worden over het algemeen gegrild, geroosterd of gebakken. Je kan ze, afhankelijk van je recept, op verschillende manieren marineren of kruiden.

Lamsvlees, inclusief lamskoteletjes, is populair in veel keukens over de hele wereld vanwege de rijke smaak en textuur. Het wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals aardappelen, groenten, rijst of salades. Het is belangrijk om lamskoteletjes niet te lang te bereiden om de malsheid te behouden en te voorkomen dat het vlees te droog wordt.

Wat heb je nodig voor het bereiden van de lamskoteletjes?

  • 60 ml olijfolie
  • 3 el citroensap
  • Een kilo lamsribben (of zo’n 8 losse koteletjes)
  • 4 tenen knoflook
  • Een bosje verse platte peterselie
  • Een bosje verse rozemarijn
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Allereerst haal je de koteletjes van de ribben af waarna je ze droog dept met een schone theedoek of wat keukenpapier. Als je losse koteletjes gebruikt, hoef je ze alleen even te deppen.
  2. Vervolgens snijd je de kruiden en knoflook fijn en meng je deze door de olijfolie en schenk je alles in een zakje.
  3. Doe de koteletjes in het zakje en masseer ze goed met de marinade. Laat ze daarna minimaal een uur marineren. Het beste kan je ze een dag van tevoren marineren zodat ze de hele nacht hebben voor de smaak om erin te trekken.
  4. Verwarm je grill voor en leg daarna de koteletjes erop. Grill ze tot ze goed gaar, maar wel mals van binnen zijn. Je kan hiervoor een tijd van 4 tot 6 minuten per kant aanhouden of je kan een vleesthermometer gebruiken. Wanneer de binnenkant van het vlees 60 graden is, zijn ze gaar genoeg.
  5. Serveer de koteletjes met de rest van de kruiden en eventueel wat tomaten ter garnering.

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 198
Koolhydraten: 1 gram
Vetten: 17 gram
Eiwitten: 9 gram

Tips voor het maken van de lamskoteletjes

TIP 1: Kruidenmengsels
Je kan de koteletjes ook op allerlei andere manieren marineren met behulp van nog wat kruidenmengsels. Geef ze een Griekse stijl met wat peterselie, munt en dille. Ga je voor pittig? Kies dan voor Cayennepeper, paprikapoeder, oregano en tijm. Er zijn genoeg mogelijkheden en je kan zelf natuurlijk ook lekker experimenteren met je eigen kruidencombinaties. Zorg er in ieder geval voor dat het vlees voldoende tijd krijgt om te marineren.

TIP 2: Bakken in de oven
Je kan de koteletjes ook bakken in de oven. Leg ze in een ingevette ovenschotel of rooster (met een bakplaat eronder om het vocht op te vangen) en bak ze afgedekt met aluminiumfolie op 200 graden voor 50 minuten. Draai ze halverwege om.

TIP 3: Serveertip
Lamskoteletjes zijn heel lekker om te serveren met wat gebakken groenten, een lekkere volle rode wijn en een heerlijke smaakvolle saus. Ook past een winterse salade met boerenkool er ook goed bij. Ga voor donkere smaken met een fris tintje (zoals wat citroensap erover).

Bekijk ook:

Groentesoep met soepvlees en kruiden

Gegrilde zalm met avocadosaus

Recept voor een gezonde ovenschotel op Mexicaanse wijze

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 22 december, 2023

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies