De lekkerste oliebollen om Oudjaarsavond mee te vieren
Laatste update: 30 december, 2022 | Geen reacties
Nog maar 1 nachtje slapen en dan is het zover: Oudjaarsdag is begonnen! Dit is voor veel mensen over de hele wereld een feestelijke dag die je viert met je gezin, vrienden, familie of andere geliefden. Een Nederlandse traditie hierbij is om oliebollen te eten. Je kan ze kopen bij vrijwel elke bakker, maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken. Omdat ik alleen maar koolhydraatarme recepten deel op deze website, heb ik dus ook een heerlijk recept voor de lekkerste oliebollen die helemaal koolhydraatarm zijn. Geniet ervan!
- Gebak
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal porties: 6 oliebollen ongeveer
- Koolhydraten per portie: 4 gram
TIP van Timo
Goed het nieuwe jaar beginnen? Ik heb weekmenu’s geschreven die je helpen met afvallen. Hier staan ze voor je klaar
Ingrediënten voor de lekkerste oliebollen
- 40 gram amandelmeel
- 45 gram sojameel (te koop bij een online shop of gezondheidswinkel in je stad)*
- 2 el eiwitpoeder in vanillesmaak*
- 1 tl bakpoeder
- 2 eieren
- 70 ml sojamelk ongezoet
- Een beetje vanille extract
- 10 gram suikervrije zoetstof in kristalvorm
- Een snufje zout
*: Als je geen sojameel en eiwitpoeder kan of wil gebruiken, kan je deze vervangen door kokosmeel of nog meer amandelmeel. Let er wel op dat het deeg dan mogelijk minder goed bindt.
De bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten in een grote kom door elkaar en zorg ervoor dat het een stevig beslag wordt. Als het te stevig is, kan je wat extra sojamelk toevoegen en als het te waterig is doe je er nog wat amandelmeel bij.
- Laat het beslag dan 5 tot 10 minuten rusten.
- Intussen verhit je wat olie in een frituurpan of diepe pan tot het de 180 graden Celsius heeft bereikt.
- Daarna schep je met twee lepels een bolletje van het beslag en doe je deze in de olie. Laat het goed aan alle kanten goudbruin bakken en laat de oliebol daarna uitlekken in een vergiet met wat keukenpapier tegen het vet.
- Serveer met suikervrije zoetstof in poedervorm of gewone poedersuiker. Het is ten slotte een feestdag 😉
De voedingswaarden van de lekkerste oliebollen
Aantal porties: 6
Calorieën per portie: 120
Koolhydraten: 4 gram
Vetten: 6 gram
Eiwitten: 10 gram
De lekkerste oliebollen maken in de oven of airfryer
Ben je geen fan van frituren? Dan is het ook mogelijk om de oliebollen op een andere manier te maken. Zo kan je ze in de airfryer doen, maar kan je ze ook prima in de oven bakken. In beide gevallen zal de structuur iets anders zijn dan wanneer je ze in olie bakt, maar is de smaak net zo lekker!
- Oven. Wanneer je de oliebollen in de oven maakt, is het verstandig om de oven van tevoren voor te verwarmen op 200 graden. Daarna verdeel je de oliebollen op een vel bakpapier op een bakplaat en bak je ze zo’n 30 minuten of tot ze goudbruin zijn. Keer ze halverwege even om. De oliebollen uit de oven zullen wat platter zijn en meer op koekjes lijken, maar ze hebben wel een zachte binnenkant.
- Airfryer. De airfryer werkt in principe hetzelfde als een gewone frituurpan. Je kan het apparaat aan zetten op 200 graden en de oliebollen hier in 10 minuten in gaar bakken, maar dan zonder olie. Geniet ervan!
Bekijk ook:
Knoflookbrood met kaas | Een heerlijk bijgerecht