ovenschotel pizza style

Ovenschotel pizza style

Laatste update: 20 juni, 2024 | Geen reacties

Ik weet het, ik weet het. Een koolhydraatarme ovenschotel met penne is nou niet exact hetzelfde als een pizza. Maar wat als ik je vertel dat deze ovenschotel qua smaak wel héél veel weg heeft van een lekkere pizza? Deze ovenschotel pizza style is speciaal gemaakt voor de pizza liefhebbers onder ons, die tegelijkertijd wel koolhydraatarm willen eten. De schotel is eenvoudig te maken en heeft een heerlijke smaak vol kruiden en romigheid. Ben jij ook benieuwd? Lees dan snel verder!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 12 gram

TIP: Gemiddeld 2 kg per week afvallen? Start vandaag met het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu >>

Wat zorgt voor de pizza smaak?

De ovenschotel krijgt zijn pizza-achtige smaak dankzij de combinatie van enkele kenmerkende pizza-ingrediënten. Allereerst is er de tomatensaus, die de basis vormt van veel pizza’s. De rijke, hartige smaak van de saus vermengd met aromatische kruiden zoals oregano en basilicum geeft je direct dat vertrouwde pizza-gevoel. Vervolgens dragen de pepperoni plakjes bij met hun pittige en hartige smaak. De toevoeging van gesmolten kaas, vooral mozzarella of cheddar, maakt de ovenschotel romig en verleidelijk, net als een goed belegd stuk pizza. De zwarte olijven voegen een zoute, umami-achtige smaak toe, terwijl de paprika en ui een lichte zoetheid en knapperigheid bieden die het geheel in balans brengen.

Hoe maak je deze ovenschotel koolhydraatarm?

De sleutel tot het maken van deze ovenschotel koolhydraatarm ligt in de keuze van de ingrediënten. Traditionele pasta wordt vervangen door koolhydraatarme penne, die vaak gemaakt wordt van alternatieve ingrediënten zoals erwten, linzen, of koolhydraatarm bloem. Deze pasta heeft aanzienlijk minder koolhydraten dan reguliere pasta. Daarnaast is het belangrijk om een tomatensaus te kiezen zonder toegevoegde suikers, aangezien veel commerciële sauzen suiker bevatten om de smaak te verbeteren. Door zorgvuldig te letten op de ingrediënten en voedingswaarden van de producten die je gebruikt, kun je ervoor zorgen dat je ovenschotel binnen je koolhydraatarme dieet past.

Waar koop je koolhydraatarme penne?

Koolhydraatarme penne is tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar dankzij de groeiende populariteit van koolhydraatarme diëten. Soms kan je de penne al vinden in supermarkten bij de biologische of dieet-afdeling. Je kan het daarnaast ook online vinden of bij een natuurwinkel bij jou in de buurt. Online zit je vaak goed met winkels zoals bol.com of juist de Body&Fit shop. Holland en Barrett is een natuurwinkel met veel koolhydraatarme opties. Let wel altijd op de voedingswaarden om zeker te weten dat het koolhydraatarm is.

Wat heb je nodig voor de ovenschotel pizza style?

  • 200 gram koolhydraatarme penne
  • 50 gram zwarte olijven, gehalveerd
  • 150 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld mozzarella of cheddar)
  • 100 gram pepperoni plakjes
  • 400 ml tomatensaus (kies een variant zonder toegevoegde suikers)
  • 1 groene paprika, in blokjes gesneden
  • 1 witte ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt (optioneel)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde basilicum

De bereidingswijze

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden waarna je een ovenschotel invet.
  2. Vervolgens kook je de koolhydraatarme penne volgens de instructies op de verpakking en laat je deze goed uitlekken.
  3. Verhit daarna wat olijfolie in een pan en voeg de fijngehakte witte ui en eventueel de knoflook toe en bak totdat de ui glazig is. Voeg de blokjes groene paprika toe en bak nog eens 3-4 minuten tot ze zacht beginnen te worden.
  4. Schenk dan de tomatensaus erbij en kruid het bij met peper, zout, oregano en basilicum. Breng de saus aan de kook en laat het dan een paar minuten sudderen op laag vuur.
  5. Roer vervolgens de penne, olijven en de helft van de kaas door de saus tot alle penne goed bedekt is en schep deze in de ovenschotel.
  6. Bedek de schotel met de plakjes pepperoni en strooi er dan de overige kaas overheen.
  7. Bak de schotel zo’n 25 minuten in de oven of tot de kaas goed is gesmolten en laat het dan kort afkoelen voordat je de schotel aansnijdt. Eet smakelijk!

De voedingswaarden van de ovenschotel pizza style

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 407
Koolhydraten: 12 gram
Vetten: 27 gram
Eiwitten: 21 gram

Tips voor het maken van de ovenschotel pizza style

TIP 1: Gebruik een goede passata als tomatensaus
Je kan passata zelf maken, maar ook een goed merk kopen. Een kwalitatief goed product bevat geen toegevoegde suikers en bestaat uit hoge kwaliteit tomaten. Kijk eens bij de supermarkt voor goede merken of ga op zoek naar lekkere tomaten en maak het zelf!

TIP 2: Experimenteer met kaas
Hoewel mozzarella een klassieke keuze is, kun je ook andere kazen toevoegen voor extra smaak en textuur. Probeer bijvoorbeeld een combinatie van mozzarella, cheddar en Parmezaanse kaas. Deze mix zorgt voor een rijkere smaak en een mooi goudbruin korstje op je ovenschotel.

TIP 3: Ga voor verse kruiden
Gedroogde kruiden zijn handig, maar verse kruiden kunnen de smaak van je gerecht echt naar een hoger niveau tillen. Voeg aan het einde van de bereidingstijd wat verse basilicum, oregano of peterselie toe voor een frisse, aromatische toets.

Bekijk ook:

Ovenschotel met spitskool en geraspte kaas

Ham Salade: Een heerlijk bijgerecht

Gevulde courgette gehakt en gesmolten kaas

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 20 juni, 2024

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies