Pinda ramen met tofu
Laatste update: 2 januari, 2024 | Geen reacties
Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent ook dat Veganuary is begonnen. Dit is een maand waarin men wordt opgeroepen om zoveel mogelijk plantaardig te eten. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor de gezondheid. Omdat ik daarnaast ook regelmatig vragen krijg of er ook koolhydraatarme recepten zonder vlees, vis en zuivel bestaan, heb ik besloten deze maand een aantal vegetarische en vegan gerechten te maken en schrijven. Zo kan je zien dat er altijd de mogelijkheid is om ook zonder vlees koolhydraatarm te eten! Vandaag maak ik pinda ramen met tofu. Geniet ervan!
- Lunch
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie: 7 gram
TIP: Gemiddeld 2 kg per week afvallen? Start vandaag met het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu >>
Wat is Veganuary?
Veganuary is een internationale campagne die mensen aanmoedigt om gedurende de maand januari een veganistische levensstijl uit te proberen. Het idee is om bewustzijn te bevorderen over de voordelen van een veganistisch dieet voor het milieu, dieren en persoonlijke gezondheid. Deelnemers worden aangemoedigd om gedurende de hele maand af te zien van het consumeren van dierlijke producten, waaronder vlees, zuivel, eieren en andere van dieren afkomstige ingrediënten.
Er bestaat een officiële campagne waarbij je hulpmiddelen krijgt om de gehele maand plantaardig te eten, dit is echter geen verplichting en het wordt ook aangemoedigd om gewoon wat nieuwe plantaardige gerechten te proberen. Zo kan je in ieder geval kennismaken met nieuwe gerechten en misschien vindt je wel een heerlijk recept om in je vaste weekmenu te stoppen!
Wat zijn shirataki noedels?
Shirataki noedels, ook wel bekend als konjac noedels, zijn een type noedels die zijn gemaakt van de wortel van de konjac-plant, die van nature voorkomt in Azië. Deze noedels zijn van nature koolhydraat- en caloriearm, waardoor ze populair zijn bij mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Ze hebben een neutrale smaak en een licht gelei-achtige structuur. Ze worden veel gebruikt ter vervanging van gewone noedels of rijst. Naast dat ze caloriearm zijn, zetten ze uit door vocht op te nemen waardoor je wel een verzadigd gevoel krijgt wanneer je ze eet. Het is echter wel belangrijk om voldoende water te drinken wanneer je deze noedels eet.
Wat heb je nodig voor de pinda ramen?
Voor de saus:
- 4 el natuurlijke pindakaas of andere notenpasta zonder toevoegingen
- 1 tl sambal oelek
- Een eetlepel sojasaus
- Optioneel: Een lepeltje suikervrije zoetstof
Voor de noedels:
- 2 pakjes shirataki noedels
- 400 ml kokend water
- 1 el miso
- 200 gram tofu
- 3 stengels lenteui
- 1 chilipeper
- Een paar centimeter verse gember, geraspt
- 2 tenen knoflook
- Wat sesamzaad
- Optioneel: stukjes pinda
De bereidingswijze van de pinda ramen
- Allereerst begin je met het klaarmaken van de saus. Hierbij roer je alle ingrediënten door elkaar en verdeel je de saus over 1 bakje en 1 zakje.
- Vervolgens druk je het overtollige vocht uit de tofu met een keukenpapiertje of theedoek en snijd je deze in blokjes. Doe de tofu in het zakje met de helft van de saus en laat het hier even in marineren.
- Daarna rasp je de gember en pers je de knoflook. Verhit een beetje olie in een pan en doe de gember en knoflook hierin.
- Bak kort tot het begint te geuren en voeg dan het water en de miso toe. Roer alles goed door elkaar tot de miso helemaal is opgelost.
- Vervolgens voeg je de tofu en de saus toe en breng je de soep aan de kook. Laat het daarna zo’n 5 minuten op zacht vuur pruttelen.
- Haal daarna de shirataki noedels uit hun verpakking en laat ze even uitlekken. Doe ze in de pan met soep en kook ze 2 tot 5 minuten mee.
- Ten slotte voeg je de gesneden chilipeper en lenteui toe en daarna zet je het vuur uit. Verdeel de noedels over 2 kommen en garneer ze met sesamzaad en stukjes pinda. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 200
Koolhydraten: 7 gram
Vetten: 13 gram
Eiwitten: 11 gram
Tips voor het maken van de pinda ramen
TIP 1: Extra groenten
Je kan natuurlijk ook extra groenten aan de soep toevoegen als je hier trek in hebt. Zelf vind ik het heel lekker om wat shiitake paddenstoelen in plakjes te snijden, deze kort te bakken en om ze dan aan de ramen toe te voegen. Ook kan je lekker wat spitskool of paksoi grillen en erbij doen voor wat extra vitamines.
TIP 2: Lekker pittig
Wil je de maaltijd nog pittiger maken? Gebruik dan wat extra sambal bij het maken van de soep in plaats van alleen bij de saus. Een of twee theelepels extra is voldoende om de maaltijd extra pit te geven. Wil je het juist minder pittig maken? Halveer dan de theelepel sambal en verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper voor je deze toevoegt.
TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de soep tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren om op een later moment op te warmen. Je kan het ook invriezen in de vriezer. Doe dit in een zakje of bakje en laat het dan ontdooien in de koelkast of direct in een pannetje. Breng het niet meer aan de kook, maar verhit het tot het lekker heet is.
Bekijk ook:
Koolhydraatarme vegan pancakes
Koolhydraatarme smoothie maken met kokos? Heerlijk als ontbijt!