recept met pastinaak

Recept met pastinaak: Een heerlijke herfstige gratin

Laatste update: 2 november, 2023 | 1 reactie

Pastinaak is meestal een beetje een vergeten groente. Toch is het juist heel lekker en voedzaam, zeker in de herfst. Je kan pastinaak vaak ook pas laat in het jaar oogsten, waardoor de laatste maanden van het jaar ideaal zijn om lekker te genieten van een verse oogst pastinaak. Je kan het verwerken in soep, in ovengebakken groenten, je kan het koken of tot puree vermalen. Ik heb er vandaag voor gekozen om er juist een lekkere gratin van te maken. Dit recept met pastinaak is heerlijk als bijgerecht en een bron van vitamines en mineralen. Eet smakelijk!

  • Bijgerecht
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Aantal porties: 3
  • Koolhydraten per portie: 10 gram

TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar

Wat is een pastinaak nu eigenlijk?

Pastinaak is een wortelgroente die verwant is aan de wortel, maar een zoetere, anijsachtige smaak heeft. Het wordt in Europa al eeuwen geteeld en geconsumeerd, maar ook in andere delen van de wereld wordt het wat populairder. Het is een makkelijk groeiende groente en het is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, K en verschillende B-vitamines. Ook kan je er mineralen zoals kalium en magnesium uit halen en is het een grote bron van voedingsvezels.

Het heeft een crèmekleurige huid en een langwerpige vorm, vergelijkbaar met een wortel, maar met een dunnere top. Net als wortels, groeit de pastinaak in de grond en kan je hem aan de geurige bladeren bovenop eruit trekken. Pastinaak kan worden gekookt, gebakken, gestoomd, geroosterd of rauw gegeten. Het wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels en als bijgerecht. Het is ook een veelzijdig ingrediënt dat kan worden toegevoegd aan puree of gebruikt kan worden in plaats van aardappelen voor een koolhydraatarm dieet. Wat pastinaak zo fijn maakt voor de wintermaanden is de lange houdbaarheid. Je kan het in de koelkast of in een droge en donkere omgeving bewaren voor weken (als je het op de juiste manier doet). Zo kan je van één oogst, meerdere keren eten! Je kan het natuurlijk ook gewoon in de supermarkt vinden en kopen.

Wat heb je nodig voor het recept met pastinaak?

  • 300 gram pastinaak
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • 500 ml groentebouillon
  • 90 gram roomkaas naturel
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 50 gram geraspte kaas
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel lichtjes in.
  2. Snijd de pastinaak, ui en knoflook fijn en doe deze in een pannetje en kruid ze bij met wat peper en zout naar smaak.
  3. Vervolgens meng je, in een aparte kom, de hete bouillon met de tijm en roomkaas. Meng alles goed door elkaar totdat de roomkaas helemaal is gesmolten. Schenk dan het mengsel in de pan met de pastinaak.
  4. Doe de deksel op de pan en laat het geheel pruttelen op middelhoog vuur voor 8 tot 10 minuten. Het is de bedoeling dat de pastinaak zacht begint te worden, maar niet breekt.
  5. Schenk daarna de helft van het mengsel in de ovenschotel en besprenkel deze met de helft van de geraspte kaas. Schenk dan de rest van het mengsel erbij en besprenkel deze met de overige kaas.
  6. Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak de schotel zo’n 30 minuten in de oven. Haal na 30 minuten het folie eraf en bak nog 15 tot 20 minuten of tot de kaas goed begint te bruinen.
  7. Laat de schotel kort afkoelen en serveer dan met de rest van de maaltijd. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 3
Calorieën per portie: 198
Koolhydraten: 10 gram
Vetten: 11 gram
Eiwitten: 8 gram

Veelgestelde vragen

  • Welke geraspte kaas heb ik nodig? Zelf gebruik ik in dit gerecht een combinatie van geraspte mozzarella en geraspte Parmezaan, maar ik heb het ook wel eens gemaakt met geraspte belegen kaas en dit was ook heel erg lekker. Ik denk dat je het zelfs met stukjes blauwaderkaas kan maken voor een unieke en lekkere smaak.
  • Hoelang kan ik de gratin bewaren? Je kan de gratin 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje of invriezen voor 2 maanden lang.

Tips voor het maken van het recept met pastinaak

TIP 1: Verschillende extra groenten
Wist je dat pastinaak heel goed te combineren valt met groenten zoals prei en champignons? Door deze groenten aan je gratin toe te voegen krijg je nog meer goede voedingsstoffen binnen, maar blijft de hoeveelheid koolhydraten vrijwel hetzelfde omdat champignons en prei vrij weinig koolhydraten bevatten.

TIP 2: Extra kruiden
Je kan de maaltijd ook een hele nieuwe smaak geven door wat andere verse kruiden toe te voegen zoals salie, rozemarijn en peterselie. Koop de kruiden vers en snijd ze in kleine stukjes en meng ze door de gratin. Je zal er echt van genieten!

TIP 3: Serveertip
Serveer de gratin bij een lekker stuk wild met een frisse salade of een lekkere warme soep. Een recept met pastinaak past goed bij andere wortelgerechten en herfstige smaken zoals een beef wellington, wild biefstuk of een lekker stuk kip/kalkoen. Geniet ervan!

Bekijk ook:

Recept met kippendijen – Makkelijk en heerlijk van smaak!

KHA Crackers Met Lijnzaad en Pompoen-pitten

Courgette Recept | Gestoofde Courgette Met Tomaat

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 2 november, 2023

Auteur

Timo

Categorie

Avondeten Recepten

1 reactie op "Recept met pastinaak: Een heerlijke herfstige gratin"

  1. Petra schreef:

    Hoe kan het dat deze gratin heel nat blijft? Ik heb alles gedaan volgens bovenstaand recept; het lijkt wel een soep. Smaak is wel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies