Makkelijke selderij salade voor op brood
Laatste update: 18 juli, 2023 | Geen reacties
Wanneer je koolhydraatarm eet, kan het soms een beetje saai worden om maar steeds dezelfde lunches en ontbijtjes te maken. Je kan natuurlijk altijd variëren met een yoghurt bowl of smoothie, maar soms heb je gewoon trek in een lekkere koolhydraatarme boterham met beleg. Om wat variatie in je maaltijden te geven, heb ik vandaag dit recept voor een makkelijke selderij salade voor je. Het is snel klaar en heerlijk fris van smaak. Bovendien is het ook nog eens een bron van vitamines. Eet smakelijk!
- Bijgerecht
- Bereidingstijd: 10 minuten
- Aantal porties: 10
- Koolhydraten per portie: 6 gram
TIP van Timo
Trek in nog meer lekkere recepten? Probeer dan gratis ons weekmenu! Meld je aan >>
Wat maakt deze selderij salade gezond?
In deze salade maak ik gebruik van knolselderij. Knolselderij is een groente die verwant is aan bleekselderij, maar in plaats van de stelen wordt de knol van de plant gegeten. Het heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder:
- Het bevat veel voedingsstoffen. Knolselderij is een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine K, vitamine C, vitamine B6, kalium en vezels.
- Antioxidanten. Knolselderij bevat antioxidanten zoals vitamine C en flavonoïden, die helpen om vrije radicalen te neutraliseren en oxidatieve stress te verminderen. Dit helpt om je immuunsysteem te versterken.
- Het werkt ontstekingsremmend. Knolselderij bevat verschillende fytonutriënten, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het bevorderen van een gezonde werking van het immuunsysteem.
- Het is goed voor je hart. De vezels en kalium in knolselderij kunnen bijdragen aan een gezond hart. Vezels helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en bevorderen een gezonde stoelgang, terwijl kalium de bloeddruk kan verlagen. Het consumeren van knolselderij als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan daarom bijdragen aan een gezond hart.
Wat heb je nodig voor de selderij salade?
- 1 knolselderij
- Sap en rasp van 1 citroen
- 3 el mosterd (bij voorkeur Dijon)
- 6 el mayonaise
- Een scheutje olijfolie
- Een half bosje peterselie, fijngesneden
- Optioneel: het kruid van de selderij, fijngesneden
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Allereerst was je de knolselderij en schil je deze helemaal. Rasp de selderij daarna met een grove rasp en doe dit in een grote kom.
- Vervolgens meng je in een apart kommetje de rest van de ingrediënten tot een dressing en deze giet je over de knolselderij heen.
- Meng alles goed door elkaar en kruid het eventueel bij met peper en zout naar smaak.
- Doe de selderij salade in een afsluitbare container en zet deze in de koelkast voor wanneer je het nodig hebt. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 10
Calorieën per portie: 87
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 6 gram
Eiwitten: 2 gram
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik de selderij salade bewaren? Je kan deze tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten container. Hoewel vriezen ook mogelijk is, kan het zijn dat de salade daar erg waterig van wordt, dus houdt daar rekening mee.
- Welke mayonaise heb ik nodig? In principe kan je elke soort mayonaise gebruiken, maar ik ben zelf erg fan van Belgische mayonaise dankzij de licht scherpe smaak.
Tips voor het maken van de selderij salade
TIP 1: Extra ingrediënten
Wist je dat het ook heel erg lekker is om wat extra groenten aan de selderij toe te voegen? Zo kan je wat komkommer, wortel of biet raspen en erdoorheen mengen. Je krijgt zo nóg meer voedingsstoffen binnen en het geeft een extra lekkere smaak.
TIP 2: Romiger maken
Wil je de salade romiger hebben? Voeg dan 2 tot 4 extra lepels mayonaise toe om het nog romiger te krijgen! Let wel op dat het vetgehalte en de calorieën van de salade ook hoger worden.
TIP 3: Extra eiwitten
Je kan ook extra eiwitten aan de salade toevoegen door wat ongekruide pulled chicken toe te voegen aan de salade. Dit zorgt voor extra goede vetten en extra eiwitten. Bovendien bevat kip eigenlijk geen koolhydraten, dus hoef je je daar geen zorgen om te maken.