Tray bake met kip en tomaat
Laatste update: 8 april, 2024 | Geen reacties
Een tray bake met kip en tomaat is een heerlijke en veelzijdige maaltijd die perfect is voor allerlei gelegenheden. Of je nu een doordeweekse avondmaaltijd wilt bereiden of indruk wilt maken op gasten tijdens een informeel diner, dit gerecht is altijd een succes. Het beste van alles is dat het super eenvoudig is om te maken. Terwijl de oven het meeste werk doet, kun je in de tussentijd een frisse salade klaarmaken om erbij te serveren. Maar eerlijk gezegd, deze tray bake is zo smaakvol dat je het ook prima op zichzelf kunt eten. Geniet ervan!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 45 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 6 gram
TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar
Wat is een tray bake?
Een tray bake, ook wel bekend als een ovenpan of bakplaatmaaltijd, is een gerecht dat op één bakplaat of in één schotel wordt bereid en vervolgens in de oven wordt gebakken. Het is een handige en efficiënte manier om een complete maaltijd te maken, omdat alle ingrediënten samen op één bakplaat worden geplaatst en tegelijkertijd gaar worden. Voor een tray bake met kip en tomaat worden kipstukken en tomaten samen met kruiden en specerijen op een bakplaat gelegd en in de oven gebakken, wat resulteert in sappige kip en smaakvolle tomaten.
Welk stukje kip kan je hierbij het beste gebruiken?
Voor deze tray bake kun je in principe elk stukje kip gebruiken, zoals kipfilet, kippendijen of drumsticks. Echter, voor een extra smaakvolle en sappige ervaring heb ik ervoor gekozen om kippenvleugels te gebruiken. Kippenvleugels hebben veel smaak en het vet en de botten zorgen ervoor dat ze heerlijk mals worden tijdens het bakken. Bovendien zijn kippenvleugels betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor ze een populaire keuze zijn voor dit gerecht.
Wat heb je nodig voor de tray bake met kip?
- 8 kippenvleugels (ongekruid)
- Een bakje cherrytomaatjes, heel of gehalveerd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- Zout en peper naar smaak
De bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de kipfilets en tomaatjes in een grote ovenschaal of op een bakplaat.
- Meng de knoflook, olijfolie, gedroogde tijm, gedroogde basilicum, zout en peper in een kom.
- Giet het oliemengsel over de kipfilets en tomaten en zorg ervoor dat ze gelijkmatig bedekt zijn. Je kan de marinade eventueel nog een beetje in de kipfilets inmasseren.
- Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot de kip gaar is en de tomaten zacht zijn. Je kan de kip checken door een dik stukje door het midden te snijden. Wanneer deze wit van binnen is, is hij gaar. Bij een roze kleur moet je hem nog even doorbakken.
- Serveer de kipfilets en tomaten warm met eventueel een salade erbij.
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 280
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 14 gram
Eiwitten: 30 gram
Tips voor het maken van de tray bake met kip
TIP 1: Voeg extra groenten toe
Je kan de tray bake zoveel mogelijk uitbreiden als waar je zelf trek in hebt. Voeg bijvoorbeeld wat courgette of aubergine toe voor een lekkere Mediterrane smaak/stijl of kies juist voor paprika en Mexicaanse kruiden voor een meer Mexicaanse stijl maaltijd.
TIP 2: Laat de kip langer marineren
In plaats van de marinade over de kip heen schenken, kan je de marinade ook in een zakje doen met de kipstukjes en deze minimaal een uur laten marineren in de koelkast. Bij voorkeur doe je dit de hele dag van tevoren zodat de smaak er goed in is getrokken.
TIP 3: Zeker weten dat de kip gaar is
Wil je 100% zeker weten dat je kip gaar uit de oven komt, dan kan je ervoor kiezen om de kip in kleinere stukjes te snijden of om deze van tevoren kort te koken in wat kippenbouillon. Hij is dan als het ware al voorgegaard en zal helemaal gaar worden in de oven.
Bekijk ook:
Gevulde tomaten met ricotta en groenten
Gevulde courgette gehakt en gesmolten kaas
Zo maak jij het lekkerste ei met spek gerecht! Om van te smullen!