gevulde tomaten

Gevulde tomaten met ricotta en groenten

Laatste update: 20 december, 2023 | Geen reacties

Tomaten zijn heerlijke groenten die je op allerlei verschillende manieren kan gebruiken. Ik gebruik ze vaak in ovenschotels en salades, maar op zichzelf kunnen ze ook heel lekker zijn als tussendoortje. Ik maak vandaag gevulde tomaten met ricotta en verschillende groenten. Ze zijn vrij eenvoudig te bereiden en ideaal om te serveren op feestjes. Geniet ervan!

  • Lunch/Bijgerecht
  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Aantal porties: 6 tomaten
  • Koolhydraten per portie: 6 gram

TIP van Timo:
Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld die je gratis kunt gebruiken. Download hier het weekmenu >>

Wat maakt tomaten gezond?

Tomaten hebben een divers voedingsprofiel. Zo bevatten ze veel vitamine C en antioxidanten, stoffen die je lichaam helpen beschermen tegen celschade. Daarnaast bevatten ze ook lycopeen, een carotenoïde met antioxiderende eigenschappen die in verband wordt gebracht met het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker en het bevorderen van een gezond hart.

Tomaten zijn daarnaast ook caloriearm waardoor ze in vrijwel elk dieet passen en toch veel voedingswaarden toevoegen. Hun neutrale, maar licht-zure smaak is ideaal om toe te voegen aan gerechten en ze groeien in vrijwel elk klimaat waardoor je ze gemakkelijk kan verkrijgen.

Wat heb je nodig voor de gevulde tomaten?

  • 6 ronde tomaten
  • 200 gram ricotta
  • 60 gram geraspte kaas
  • 1 geraspte wortel
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 handjes spinazie
  • 60 gram champignons, in stukjes
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • Basilicum ter garnering

De bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden waarna je de tomaten wast en neerzet op een vel bakpapier. Snijd eventueel een heel klein laagje van de onderkant (zonder het vruchtvlees te bereiken) om ze stabiel neer te zetten.
  2. Vervolgens verhit je een beetje olie in een pan waarna je hierin de champignons en spinazie bakt tot deze beginnen te slinken.
  3. Laat het overtollige vocht weglopen en doe de spinazie en champignons in een schaaltje met de ricotta, wortel, knoflook, geraspte kaas en kruiden. Roer alles goed door elkaar tot het een mengsel is.
  4. Schep of snijd het vruchtvlees uit de tomaten en meng deze door het ricotta-mengsel. Schep dan 1 á 2 eetlepels van het ricotta mengsel in de tomaten en zet de bovenkant er weer op.
  5. Bak de tomaten zo’n 20 minuten in de oven of tot ze wat zachter beginnen te worden. Laat ze kort afkoelen en serveer ze dan gelijk. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 6
Calorieën per portie: 118
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 7 gram
Eiwitten: 6 gram

Tips voor het maken van de gevulde tomaten

TIP 1: Kleine snacks
Wanneer je de tomaten echt wil serveren als kleine snack van een groter onderdeel, kan je dit recept ook maken met cherrytomaatjes in plaats van gewone tomaten. Je kan dan al gauw een stuk of 20 tot 40 tomaatjes vullen welke lekker makkelijk te snacken zijn!

TIP 2: Meer vetten
Wil je meer goede vetten aan de maaltijd toevoegen? Vervang dan een beetje ricotta door roomkaas. Dit zuivelproduct is vetter waardoor je sneller en langer een verzadigd gevoel hebt.

TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de tomaten het beste gelijk opeten na het bereiden. Lang bewaren is bij dit gerecht namelijk niet mogelijk. Mocht het toch voorkomen dat je wat overhoudt, dan kan je het maximaal een dag in de koelkast bewaren en de volgende dag gekoeld opeten. Je kan het ricotta mengsel wel los bewaren en zelfs invriezen tot 3 maanden.

Bekijk ook:

Koolhydraatarme hamburgers met champignons

Koolhydraatarme Notencake? Misschien net iets te lekker!

Heerlijke Koolhydraatarme bloemkool couscous

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 18 januari, 2024

Auteur

Timo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies