koolhydraatarme hamburgers

Koolhydraatarme hamburgers met champignons

Laatste update: 7 december, 2023 | 1 reactie

Hamburgers zijn een ideale maaltijd om te maken als makkelijk diner, maar je kan ze ook prima als lunch eten! Doordat ze vrij snel te bereiden zijn, is het extra aantrekkelijk om te kiezen voor burgers na een lange en intensieve dag. Weet je nog, dat je vroeger dan aan je ouders vroeg of je alsjeblieft bij de McDonalds iets mocht hebben? Zelf moet ik toegeven dat ik nog wel eens flinke cravings heb voor een snelle en makkelijke burger. Bij een koolhydraatarm dieet is het echter wat lastiger als je geen broodje mag of wil eten, en om nou alle ingrediënten los te eten voelt ook niet authentiek. Ik heb hier een oplossing voor: sla als “broodje”. Zo kan je toch een burger vullen met allerlei ingrediënten, maar zonder de koolhydraten. Deze koolhydraatarme hamburgers zijn daarom ideaal voor bij een keto dieet. Eet smakelijk!

  • Lunch/Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 15 – 20 minuten
  • Aantal porties: 2 burgers
  • Koolhydraten per burger: 10 gram

TIP van Timo:
Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld die je gratis kunt gebruiken. Download hier het weekmenu >>

Waarom sla in de plaats van een burger broodje?

Je vraagt je misschien af waarom je in hemelsnaam sla zou gebruiken in plaats van een burger broodje. Sla lijkt namelijk niks op brood en het heeft ook nog eens een hele andere smaak en textuur. Toch is dit een weloverwogen keuze geweest waarbij ik persoonlijk vind dat er veel voordelen aan verbonden zitten. Zo heeft het gebruiken van sla in plaats van een broodje de volgende voordelen:

  • Het is caloriearm waardoor je OF meer andere burger ingrediënten kan gebruiken zonder schuldgevoel OF je krijgt minder calorieën binnen wat ideaal is als je wil afvallen.
  • Sla bevat vrijwel geen koolhydraten, waardoor het écht een keto maaltijd wordt.
  • Sla bevat veel voedingsvezels die niet alleen een verzadigend gevoel geven, maar ze helpen ook bij het bevorderen en ondersteunen van je stoelgang en darmgezondheid.
  • Naast dat het dus calorie- en koolhydraatarm is, bevat sla wel veel verschillende vitamines en mineralen die weer extra gezond zijn voor je lichaam. Deze vitamines en mineralen vindt je overigens niet in een burger broodje.
  • Het is veelzijdig. Je kan de sla op allerlei manieren gebruiken en je hoeft het niet eens bij een burger te gebruiken, maar je kan er ook wraps van maken of lekkere taco’s. Geniet ervan!

Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme burgers?

  • 4 burgers naar keus (kip, rund, mager, vega, wat je zelf wil)
  • 6 plakken bacon of ontbijtspek
  • 1 krop sla
  • 1 witte ui
  • Een paar augurken
  • 100 gram champignons
  • 1 flinke tomaat
  • Een klein scheutje ketjap
  • 4 plakken cheddar kaas
  • Zelfgemaakte burger saus (Zie tips voor het recept)

De bereidingswijze

  1. Allereerst snijd je de ui in ringen en de augurken en tomaat in plakjes. Zet daarna kort opzij.
  2. Was de krop sla en haal hier voorzichtig 8 volledige bladeren af. Laat ze goed drogen en leg ze dan in setjes van 2 apart.
  3. Vervolgens verhit je een beetje olie in een pan en hierin bak je de bacon tot deze lekker knapperig is. Haal dan de bacon uit de pan en gebruik het overgebleven vet van de bacon om hierin de ui ringen te bakken tot ze glazig beginnen te worden.
  4. Gebruik dezelfde (of een andere) pan om de burgers gaar te bakken.
  5. Intussen snijd je de champignons in plakjes en deze bak je in een klein beetje olie in een aparte pan. Wanneer ze zacht beginnen te worden, schenk je er een klein beetje ketjap bij om ze te marineren. Bak ze nog tot ze beginnen te kleuren en zet dan het vuur uit.
  6. Dan is het tijd om de burgers in elkaar te zetten. Leg een bodem neer van 2 plakken sla. Leg hierop een burger, een plakje cheddar, wat ui ringen, augurken, wat saus, tomaat, de champignons, nog een burger, nog een plak cheddar, de bacon, en ten slotte 2 bladeren sla. Doe dit ook voor de andere burger.
  7. Serveer de burger los of met wat gebakken koolhydraatarme “frietjes“. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 2 burgers
Calorieën per burger: 670
Koolhydraten: 10 gram
Vetten: 42 gram
Eiwitten: 58 gram

Veelgestelde vragen

  • Zitten er niet heel veel calorieën in de burgers? Het klopt dat de burgers redelijk veel calorieën bevatten, maar als je kijkt naar hoe vullend de burgers zijn, valt het eigenlijk best mee. De burgers tellen op zichzelf al als volledige maaltijd waardoor er weinig tot geen behoefte is aan een snack of iets erbij. Daarnaast is een maaltijd van 670 calorieën in principe nog steeds goed te doen tijdens een dieet, mits je andere maaltijden wat magerder zijn. Als je trouwens kiest voor een kipburger, vega burger of burger op basis van mager rundergehakt bevat de maaltijd al veel minder calorieën!
  • Welke burgers heb ik nodig? Je mag zelf kiezen welke burgers je gebruikt. Voor het berekenen van de voedingswaarden ben ik uit gegaan van Black Angus burgers van ongeveer 100 gram per stuk.

Tips voor het maken van de koolhydraatarme burgers

TIP 1: Lekkere burgersaus maken
Zelf vind ik het heerlijk om mijn eigen burger saus te maken. Dit is beter dan mayonaise en vaak nog lekkerder ook. Je hebt hiervoor nodig: 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, Een scheutje citroensap, een beetje paprikapoeder, een beetje knoflookpoeder en een klein beetje cayennepeper. Je kan eventueel ook wat peper toevoegen. Roer alles goed door elkaar en verdeel het over de burgers!

TIP 2: Caloriearme burger maken
Vind je de totale hoeveelheid calorieën toch erg veel? Dan kan je een aantal dingen doen om de totale hoeveelheid te verminderen. Allereerst kan je ervoor kiezen om slechts 1 burger op je broodje te doen, maar je kan er ook voor kiezen om de bacon weg te laten. Wil je dit niet? Kies dan voor een burger op basis van mager rundergehakt, een kipburger (zonder paneermeel) of een vegetarische burger. Deze bevatten over het algemeen minder calorieën.

TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de burgers in principe in de koelkast bewaren voor een later moment. Dit kan maximaal 2 dagen. Het beste kan je echter alle ingrediënten pas samenvoegen wanneer je de burgers gaat eten. Dan blijven ze langer vers en lekkerder. Invriezen is bij dit gerecht niet mogelijk. Je kan alleen de losse burgers of bacon invriezen voor maximaal 3 maanden.

Bekijk ook:

Gevulde courgette gehakt en gesmolten kaas

Recept voor koolhydraatarme tiramisu

Gezonde kipschotel met bloemkool rijst

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

1 reactie op "Koolhydraatarme hamburgers met champignons"

  1. Jacqueline schreef:

    Lijkt me lekker! Vreemd echter, dat er “normaal “, volkoren brood wordt gebruikt en geen K.H.A. brood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies