Keto zalm wellington (Inclusief deeg recept)
Laatste update: 26 februari, 2024 | Geen reacties
Of je nu bezoek krijgt waar je graag uitgebreid voor wil koken of dat je jezelf lekker wil verwennen: een zalm Wellington is altijd een goede keus. Deze heerlijke maaltijd is niet alleen knapperig, maar ook een bron van allerlei goede voedingsstoffen. Eén hap geeft je een verrukkelijke smaaksensatie waar je nog lang over zal dromen. Ik heb van het weekend voor het eerste deze Zalm Wellington gemaakt en hij staat nu alweer op de planning voor volgende week. Het is echt een geweldig recept voor allerlei situaties. Geniet ervan!
- Avondmaaltijd/Bijgerecht
- Bereidingstijd: 45 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 6 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
Wat is een Zalm Wellington?
Een Wellington is een gerecht dat vernoemd is naar de hertog van Wellington na de Napoleontische oorlogen. Over het algemeen is de Beef Wellington het bekendste gerecht dat deze naam draagt, maar er zijn allerlei verschillende varianten te vinden en bereiden. Wellington staat vooral om het in deeg gewikkelde lekkernij dat je bakt in de oven.
Een Zalm Wellington is daarom eigenlijk ook precies wat de naam doet vermoeden: het is een heerlijk stuk zalm gecombineerd met spinazie, champignons en (eventueel) wat bloemkoolrijst in een knapperige korst en in de oven gebakken. Normaal gesproken gebruik je hier gewoon bladerdeeg voor, maar omdat dit niet koolhydraatarm is heb ik mijn eigen deeg bedacht welke ook lekker knapperig wordt. Hoe je deze maakt lees je verderop in het recept!
Is dit gerecht gezond?
Nu denk je misschien niet gelijk aan een gezond gerecht wanneer je denkt aan een Wellington, maar toch is deze maaltijd lekker voedzaam en vrij gezond. Zo bevat zalm heel veel omega-3 vetzuren die goed zijn voor je hart en hersenen. Ook is het een bron van eiwitten. Daarnaast bevat het recept spinazie welke veel vitamine A, vitamine C en vitamine K bevat. Het bevat ook veel antioxidanten die je lichaam helpen gezond te houden. Champignons zijn een caloriearme en koolhydraatarme groente met veel verschillende vitamines en antioxidanten die altijd goed zijn om extra aan een gerecht toe te voegen.
Het deeg bevat minder vitamines, maar een groot bestandsdeel van het deeg is gesmolten kaas. Kaas is een goede bron van vetten die je lichaam gebruikt als energiebron wanneer je koolhydraatarm eet.
Wat heb je nodig voor de zalm wellington?
Voor het deeg:
- 150 gram geraspte mozzarella
- 50 gram roomkaas naturel
- 1 ei
- 60 gram amandelmeel
Voor de vulling:
- 4 zalmfilets, zonder huid
- 200 gram spinazie
- 3 tenen knoflook, geperst
- 200 gram champignons, fijngesneden
- 1 sjalotje, fijngesneden
- 100 gram bloemkoolrijst
- 60 gram roomkaas naturel
- Een snufje nootmuskaat
- Wat verse dille
- Peper en zout naar smaak
- Een ei
De bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190 graden en doe de mozzarella en roomkaas (alleen die van het deeg) in een kommetje in de magnetron en laat het smelten. Roer het tussendoor goed door elkaar.
- Voeg het ei en de amandelmeel toe en roer goed door elkaar tot het een deeg begint te vormen. Als het erg plakkerig is kan je extra amandelmeel toevoegen.
- Intussen maak je de vulling klaar. Verhit een beetje olie in een pan en bak hierin het sjalotje, de knoflook en de champignons tot ze lekker beginnen te bruinen. Voeg dan de spinazie erbij en bak tot het begint te slinken. Laat eventueel overtollig vocht weglopen.
- Daarna doe je de bloemkoolrijst, roomkaas, nootmuskaat en dille erbij en bak je het nog 2 minuten op laag vuur. Zet dan het vuur uit.
- Verdeel het deeg in 4 evengrote stukken en rol ze uit.
- Plaats het stukje zalm in het midden van elk stuk en schep dan 1/4e van het spinaziemengsel erop. Vouw dan het deeg dicht en leg hem op een bakplaat op een velletje bakpapier.
- Doe dit ook met de overige stukken zalm en deeg.
- Klop een ei los en smeer deze met een kwastje over de deegjes heen en bak ze vervolgens 25 minuten of tot ze goudbruin zijn en de zalm gaar is. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 433
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 32 gram
Eiwitten: 28 gram
Tips voor het maken van de Zalm Wellington
TIP 1: Een beetje citroen
Het kan heel lekker en fris smaken om, voordat je het deeg dicht doet, een beetje vers citroensap en rasp over de spinazie te sprenkelen. Zo krijgt het een extra frisse smaak. Bij het serveren kan je er ook een beetje citroen bij doen.
TIP 2: Zonder deeg
Je kan dit recept ook zonder deeg maken. Het wordt dan echter geen ingepakt hapje, maar een losse ovenschotel met zalm, spinazie en champignons. Je kan er dan wel wat geraspte kaas overheen strooien voor wat extra romigheid.
TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de Zalm Wellington in de koelkast voor maximaal 3 dagen bewaren in een afgesloten bakje of in vershoudfolie. Je kan de zalm ook invriezen voor maximaal 2 maanden. Laat het dan volledig ontdooien in de koelkast en bak het dan weer tot het warm en knapperig is in de oven.
Bekijk ook:
Mijn favoriete keto ovenschotel met groene asperges, prei en broccoli