Zijn dadels gezond? Dit had je eerder willen weten!
Laatste update: 28 maart, 2020 | Geen reacties
Dadels worden door de een gezien als superfood, terwijl de ander ze het liefst links laat liggen vanwege de suikers en calorieën. Voor iemand die niet zeker is van de voordelen van dadels kan dit een lastige situatie zijn. Zijn dadels gezond, of kan je ze beter overslaan in je volgende maaltijd? In dit artikel gaan we kijken naar de voedingswaarde van dadels en de voor- of nadelen die deze vruchten bij zich dragen.
Wat zijn Dadels?
Dadels vallen onder de categorie steenvruchten. Dit zijn vruchten met zacht vruchtvlees die één grote, harde pit in hun midden bevatten. Het is de vrucht van de dadelpalm[1], een grote boom die behoord tot de palmbomen.
TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Ontvang tijdelijk gratis mijn Koolhydraatarm 7 Dagen Menu! Direct ontvangen
Dadels groeien in warme en droge gebieden, zoals in Noord-Afrika, verschillende Arabische landen, maar ook in Californië en Australië. Hier groeien ze gedurende het hele jaar, en worden ze tussen november en december geoogst. Er zijn in totaal 400 verschillende soorten dadels, waarvan de Medjool in Nederland het populairst is.
Voedingswaarden
Dadels bevatten veel goede voedingsstoffen. Zo bevatten ze de mineralen magnesium, ijzer en fosfor. Daarnaast bevatten ze ook veel vitamine A en B. Verse dadels bevatten minder suiker en meer vitamine C dan gedroogde dadels[2].
Per 100g bevat een verse dadel zo’n 152 kilocalorieën, 2,2g eiwit en 33g koolhydraten, waarvan 29g suiker en 5g vezels. Omdat het een vrucht is, bevat het vrijwel geen vetten. Gedroogde dadels bevatten, net als andere gedroogde vruchten, meer calorieën en koolhydraten per 100g. Dit neemt echter niet weg dat het een gezonde en vullende voedselbron is.
KORTOM:
Dadels bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Verse dadels bevatten minder suiker en meer vitamine C dan gedroogde dadels.
De Voordelen van Dadels
Nou zijn de voedingswaarden alleen niet genoeg om te beslissen of dadels goed voor je zijn of niet, daarom gaan we kijken naar enkele andere voordelen van dadels met hun onderbouwingen.
Hoog in antioxidanten
Dadels bevatten veel antioxidanten, net als blauwe bessen en bieten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn kwaadaardige stoffen die je cellen en weefsel aanvallen zodat je vatbaarder bent voor bacteriën en infecties[3].
Wanneer je genoeg antioxidanten binnenkrijgt via je voeding, kan je lichaam je beter beschermen tegen deze vrije radicalen, waardoor je langer gezond blijft. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat vrije radicalen uiteindelijk tot hart- en vaatziekten kunnen leiden. Wanneer de antioxidanten deze radicalen uitschakelen voordat zij deze schade hebben kunnen aanrichten, heb je gelukkig niks te vrezen.
Omdat dadels een hoog gehalte aan antioxidanten bevatten, zijn ze een ideale toevoeging aan je dagelijkse dieet.
KORTOM:
Dadels zijn hoog in antioxidanten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen, waardoor je langer gezond blijft.
Goed voor je hersens
Een laboratoriumonderzoek uit 2016 heeft uitgewezen dat dadels het eiwit Interleukine-6 (IL-6) verminderen in je hersens. Hoewel een eiwit wellicht klinkt als iets wat je lichaam nodig heeft, staat IL-6 in verbinding met een verhoogde kans op Alzheimer[4]. IL-6 is een ontsteker, wat inhoudt dat deze stof zorgt voor kleine ontstekingen in je hersengebied die plaatsvinden op essentiële plekken.
De antioxidanten vanuit de dadels hebben een ontstekingsremmende werking, waardoor deze een effectieve aanval op stoffen zoals IL-6 kunnen uitvoeren. En een laag gehalte aan IL-6 betekent dat je een lagere kans hebt om Alzheimer te ontwikkelen.
Daarnaast heeft een ander onderzoek uitgewezen dat dadels mogelijk de Amyloïde bèta-eiwitten verminderen. Deze eiwitten zorgen voor plaque tussen de zenuwcellen in je hersenen. Al met al zijn dadels dus hartstikke goed voor je hersenen!
KORTOM:
De aanwezige voedingsstoffen in dadels hebben een ontstekingsremmende werking waardoor je een lagere kans hebt om Alzheimer te ontwikkelen.
Werkt prima als zoetstof
Hoewel dit geen lichamelijk voordeel is, is het zeker een verantwoord voordeel. Dadels hebben een hoog fructosegehalte. Dit is een natuurlijke zoetstof die in verschillende fruitsoorten voorkomt. Daarnaast hebben dadels van nature een zoete, karamel-achtige smaak wat ze een ideale vervanger maken voor suiker in een recept.
Omdat dadels naast koolhydraten ook veel vitamines en mineralen bevatten, zijn ze aanzienlijk gezonder dan een simpele dosis kristalsuiker. Ook is de dikke, plakkerige structuur een goed bindmiddel, waardoor je gerecht minder snel uit elkaar zal vallen.
Een nadeel is echter dat dadels een hoog caloriegehalte hebben. Wanneer je dus op je calorieën aan het letten bent, is het verstandig om dadels maar met mate te consumeren.
KORTOM:
Dadels hebben een zoete, karamel-achtige smaak en zijn de ideale vervanger voor suiker in een recept.
Conclusie
Dadels zijn een goede bron van vitamines, mineralen en gezonde koolhydraten. Daarnaast werken ze uitstekend als vervangende zoetstof in een gerecht, zijn ze goed voor je hersenen en bevatten ze veel ontstekingsremmende antioxidanten.
Zoals met alle voedingsstoffen is het natuurlijk altijd zo dat je er niet te veel van moet consumeren, want dan haal je er alleen nog maar calorieën uit. Dadels hebben daarom nog geen bewezen negatieve effecten wanneer je je inname beperkt tot een kleine hoeveelheid dadels per dag. Al met al zijn dadels dus gewoon gezond!
Recept met dadels
We kunnen natuurlijk niet zomaar lovend over dadels zijn zonder een heerlijk recept te delen. Geniet van deze heerlijke energy bites om je een snelle boost te geven tijdens een intensieve dag. Ze zijn veganistisch en volgen het paleo dieet.
Ingrediënten voor 12 ballen:
- 1 cup walnoten, of een mix van noten en zaden naar keus (ongeveer 150g)
- 50g ongezoete kokosrasp
- 1 cup gedroogde dadels (ongeveer 150/200g)
- 1 tl vanille extract
- 0.5 tl zout
Bereiding:
- Ontpit de dadels en laat ze ongeveer 1 uur weken in een kom met water. Zo worden ze zacht en zijn ze makkelijker te vermalen. Dit is optioneel, maar wel effectief.
- Doe de walnoten en de kokos in een keukenmachine en maal deze tot ze fijn zijn.
- Doe de dadels, de vanille en het zout erbij en vermaal tot het een dik en plakkerig mengsel is geworden.
- Gebruik een eetlepel om een flinke schep beslag te pakken, en rol deze tot een bal van ongeveer 2 à 3 centimeter in diameter.
- Leg ze op een bord of bakplaat met bakpapier eronder en zet ze minimaal 30 minuten in de koelkast of vriezer om ze uit te harden. Daarna kan je ze serveren.
Tip: beperk je inname tot 1 bal per dag omdat ze veel calorieën en koolhydraten bevatten. Dit maakt ze ideaal voor een snack tijdens het werken of voor het sporten.
Voedingswaarden per bal:
123 calorieën
11g koolhydraten
1g eiwit
8g vet
2g vezels
Tot slot
De vraag zijn dadels gezond kunnen we beantwoorden met een dikke vette ja. Wil je graag weten welke voedingsmiddelen nog meer gezond zijn? Lees dan ook zeker de volgende artikelen.
- 9 geweldige voordelen van mango!
- Is bloemkool gezond? Belangrijke feiten over bloemkool!
- Hoe gezond zijn gedroogde abrikozen?
Mocht je nog vragen hebben, stel deze dan onderaan de website. Ik kom er zo snel mogelijk op terug.
Bronnen + onderzoek
[1] https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxonomydetail.aspx?id=28046
[2] https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=935
[3] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994443/