zweedse gehaktballen

Zweedse Gehaktballen in Romige Saus

Laatste update: 13 maart, 2024 | Geen reacties

Heb jij ook zo’n zin in je avondeten vandaag? Ik wel! Vandaag ga ik namelijk een klassiek Zweeds gerecht klaarmaken: Zweedse Gehaktballen in Romige Saus. Deze smaakvolle gehaktballen ken je vast van de IKEA, maar zelfgemaakt zijn ze nóg lekkerder! En bovendien kan je ze ook heel goed koolhydraatarm bereiden zodat je zorgeloos ervan kan genieten. Eet smakelijk, of moet ik zeggen Smaklig måltid?

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Aantal porties: 5
  • Koolhydraten per portie: 3 gram

Wat zijn Zweedse gehaktballen?

Zweedse gehaktballen, of “köttbullar” zoals ze in Zweden worden genoemd, zijn kleine gehaktballetjes op smaak gebracht met kruiden zoals nootmuskaat en piment. Ze worden traditioneel geserveerd met aardappelpuree, lingonbessenjam en een romige saus. Het recept voor Zweedse gehaktballen is eeuwenoud en wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie. Deze gehaktballen zijn zacht, sappig en vol van smaak, en ze zijn een integraal onderdeel geworden van de Zweedse culinaire cultuur.

Zijn ze geschikt voor een koolhydraatarm dieet?

Met een paar aanpassingen kunnen Zweedse gehaktballen zeker passen binnen een koolhydraatarm dieet. Zo heb ik bij dit recept de traditionele bindmiddelen van de balletjes en de saus vervangen door een koolhydraatarm alternatief. Maak je geen zorgen, je proeft het verschil eigenlijk niet. Dus nu kan je prima genieten van de gehaktballen, maar dan zonder de koolhydraten. Een portie van 4 ballen bevat ongeveer 3 gram koolhydraten. Doe daar wat bloemkoolpuree en wat gebakken groenten bij en je hebt een heerlijke koolhydraatarme maaltijd vol smaak en romigheid.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 witte ui, fijngesneden
  • 4 el roomboter, ongezouten
  • 1 ei
  • 30 gram amandelmeel
  • 150 ml kookroom
  • 250 – 500 ml runderbouillon (naar smaak)
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1/2 tl piment
  • Een bosje verse bieslook
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 tl arrowroot poeder/konjac poeder of tapiocapoeder
  • Een snufje knoflookpoeder
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze van de Zweedse Gehaktballen

  1. Zet een pan op het vuur en laat hier een eetlepel boter in smelten.
  2. Vervolgens voeg je de ui toe en bak je deze tot het glazig begint te worden. Haal dan de ui uit de pan en zet het kort opzij.
  3. Pak een kom en doe hierin het gehakt, amandelmeel, kruiden, gebakken ui, ei en twee eetlepels kookroom. Kneed het tot een stevig deeg en verdeel het dan in 20 evengrote ballen.
  4. Daarna verhit je een beetje olijfolie in dezelfde pan en bak hierin de gehaktballen tot ze aan alle kanten bruin zijn en gaar van binnen. Leg ze daarna op een bord en bedek ze met aluminiumfolie terwijl je de saus gaat maken.
  5. Doe de overgebleven boter in de pan en laat het smelten. Schenk dan de bouillon, mosterd en overgebleven kookroom toe en laat het een paar minuten pruttelen op middelhoog vuur. Maak dan een papje van het bindmiddel naar keus en roer deze erdoorheen.
  6. Wanneer de saus begint in te dikken, doe je de gehaktballen er weer bij en laat je ze nog een paar minuten doorpruttelen. Zet dan het vuur uit en besprenkel het gerecht met verse bieslook.
  7. Serveer direct met wat bloemkoolpuree en wat gebakken groenten en geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 5 (4 ballen per persoon)
Calorieën per portie: 375
Koolhydraten: 3 gram
Vetten: 29 gram
Eiwitten: 22 gram

Tips voor het maken van de Zweedse Gehaktballen in een Romige Saus

TIP 1: Serveertip
Deze gehaktballen zijn heel lekker om te combineren met bloemkoolpuree en verschillende groenten. Denk hierbij aan gegrilde groene asperges, broccoli, gewokte spinazie of juist wat lekker gebakken champignons. In plaats van bloemkoolpuree kan je trouwens ook kiezen voor een puree van knolselderij.

TIP 2: Andere saus opties
Je kan in plaats van kookroom ook roomkaas en bouillon gebruiken voor het maken van de romige saus. Je gebruikt hierbij dezelfde kruiden, maar iets meer bouillon omdat de roomkaas net wat dikker is dan kookroom.

TIP 3: Bewaren voor een later moment 
Je kan deze gehaktballetjes heel goed invriezen voor een later moment om dan weer in de koelkast te laten ontdooien. Ook kan je ze tot wel 4 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. De bieslook ter garnering kan je het beste los bewaren om deze langer vers en lekker te houden.

Bekijk ook:

Ovenschotel Reuben style | Weer eens wat nieuws!

Een heerlijk Engels ontbijt

Gevulde courgette gehakt en gesmolten kaas

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 13 maart, 2024

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies