Eenvoudige ovenschotel met spruiten en ham
Laatste update: 15 maart, 2024 | Geen reacties
Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik ooit zou genieten van spruitjes, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Maar sinds ik op mezelf ben gaan wonen, heb ik ontdekt hoe heerlijk deze groente kan zijn, vooral met het juiste recept. Deze eenvoudige ovenschotel met spruiten en ham is een van mijn favorieten geworden, vooral na een lange dag op het werk. Het is eenvoudig in elkaar te zetten en je hebt alleen een korte wachttijd wanneer het in de oven staat. Eet smakelijk!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 45 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 6 gram
TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
Wat maakt spruitjes gezond?
Spruitjes zijn kleine krachtpatsers van voedingsstoffen. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals vitamine C, K, foliumzuur en vezels. Deze voedingsstoffen helpen bij het versterken van ons immuunsysteem, bevorderen een gezonde spijsvertering en ondersteunen een goede botgezondheid.
Hoe kan je de spruiten voor deze ovenschotel het beste bereiden?
Het geheim van heerlijke spruitjes zit hem in de bereiding. Begin met het halveren van de spruitjes en kook ze kort in water tot ze net beetgaar zijn. Voor wie van wat meer bite houdt, kunnen de spruitjes ook rauw in de ovenschotel worden gebruikt. Op deze manier behouden ze hun knapperigheid en voedingsstoffen tijdens het bakken in de oven. Voor mensen die wat extra tijd hebben en van knapperigheid houden, kan je ook de spruitjes eerst kort koken en dan los op een bakplaat in de oven doen met wat olijfolie. Ze krijgen hierdoor een lekkere knapperige korst.
Wat heb je nodig voor de eenvoudige ovenschotel?
- 800 gram spruitjes
- 300 gram ham
- 1 blokje groentebouillon
- 100 gram geraspte kaas
- Peper en zout naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
De bereidingswijze
- Allereerst halveer je de spruitjes en kook je ze tot ze beetgaar zijn in een pan met kokend water en een bouillonblokje. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
- Vervolgens snijd je de ham in blokjes. Als je plakjes ham hebt gekozen is het belangrijk om alle plakjes wel van elkaar af te halen, omdat ze anders bij elkaar blijven kleven.
- Vet een ovenschotel licht in en doe hierin de gekookte en uitgelekte spruitjes. Roer dan de hamblokjes erdoorheen en besprenkel de gehele schotel met de geraspte kaas. Je kan het eventueel nog met zout, peper en wat nootmuskaat naar smaak kruiden.
- Bak de schotel 20 minuten in de oven of tot de ham en bovenste spruitjes lekker knapperig worden en de kaas goed is gesmolten. Eet smakelijk!
De voedingswaarden van de eenvoudige ovenschotel
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 386
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 24 gram
Eiwitten: 32 gram
Tips voor het maken van de eenvoudige ovenschotel
TIP 1: Van tevoren bereiden
Bereid de ovenschotel een avond van tevoren voor en bewaar deze afgedekt in de koelkast. Zo hoef je na een drukke dag alleen nog maar de schotel in de oven te schuiven en te wachten tot het klaar is.
TIP 2: Spruitjes uit de diepvries
Als je niet zeker weet of je verse spruitjes op tijd zult gebruiken, zijn diepvriesspruitjes een handige optie. Ze zijn net zo voedzaam en vereisen geen voorbereiding, waardoor je tijd bespaart.
TIP 3: Bewaren voor later
Als je wat over hebt van de ovenschotel, bewaar het dan in een luchtdichte container in de koelkast. Het blijft hier tot 3 dagen goed. Je kan de schotel eventueel ook invriezen voor maximaal 3 maanden. Laat het dan volledig ontdooien in de koelkast en doe het daarna weer in de oven tot het lekker warm is.
Bekijk ook:
Mijn favoriete keto ovenschotel met groene asperges, prei en broccoli