Fish and chips recept
Laatste update: 14 juli, 2023 | Geen reacties
Je hebt vast wel eens genoten van een lekkere fish and chips maaltijd. Deze Britse lekkernij is niet voor niets heel populair. Toch zien veel mensen ervan af wanneer zij koolhydraatarm eten omdat het normaal gesproken vrij veel koolhydraten bevat. Daar wil ik verandering in brengen. Daarom heb ik een fish and chips recept geschreven die past bij een koolhydraatarm dieet. Zo kan je alsnog lekker genieten van een knapperig stukje gefrituurde vis (met patat!). Eet smakelijk!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 40 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie: 10 gram
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Gefrituurde vis maken
Wanneer je vis (of andere voedingsmiddelen) frituurt, gaat hier meestal een beslag omheen om het lekker knapperig te krijgen. Dat is ook datgeen dat gefrituurd eten zo lekker maakt. Vaak bestaat dit echter uit bloem of maïzena, wat veel koolhydraten bevat. In dit recept maak ik een beslag op basis van neutraal wei-poeder. Doordat er geen smaak aan toegevoegd is, kan je zelf de smaak bepalen door middel van kruidjes. Ook bevat het extra eiwitten waardoor je een uitstekende maaltijd hebt voor na een intensieve dag beweging.
Heb je geen wei-poeder of wil je dit liever niet gebruiken, dan is dat ook geen probleem. Het is namelijk ook goed mogelijk om een beslag te maken op basis van amandelmeel. Dit bevat ook erg weinig koolhydraten, maar ook wat minder eiwitten. Wel doet het precies waar het voor gemaakt is: het vormt een beslag.
Kan je koolhydraatarme patat maken?
De rest van dit gerecht bestaat uit een lekker sausje en wat patat. Ook patat zou normaal gesproken niet koolhydraatarm zijn. Ik gebruik echter geen aardappel om de frietjes mee te maken, maar juist yamboon. Deze bijzondere groente heeft een heerlijke textuur en het lijkt haast alsof je wel gewoon aardappel gebruikt, maar dan zonder al die extra koolhydraten. Dat is nog eens mooi meegenomen!
Wat heb je nodig voor het fish and chips recept?
Voor de vis:
- 250 gram witte vis (zoals kabeljauw)
- 2 tl appelazijn + 2 tl appelazijn
- 50 ml zure room of crème fraiche + 1 el
- 65 gram wei-poeder zonder smaakstof
- 4 tenen knoflook, geperst
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- Een ei
Voor de saus:
- 2 flinke eetlepels mayonaise
- 1 el Griekse yoghurt
- Een paar takjes dille, fijngesneden
- 1 augurk, heel fijn gesneden
- Sap en rasp van 1 citroen
- 1 tl Worcestershire saus of mosterd
- Peper en zout naar smaak
Voor de patat:
De bereidingswijze van het fish and chips recept
- Allereerst begin je met de marinade. Meng 1 eetlepel zure room, 2 theelepels appelazijn en de geperste knoflook door elkaar en kruid het eventueel bij met wat peper en zout naar smaak. Vervolgens snijd je de vis in stukken (of laat deze heel) en laat deze erin marineren in de koelkast.
- Intussen bereid je de yamboon voor volgens de aanwijzingen in het recept.
- Daarna kan je alvast de saus klaarmaken. Snijd hiervoor de augurk in hele fijne, kleine stukjes en doe deze in een schaaltje met de mayonaise, yoghurt, citroensap, rasp, dille en de Worcestershire saus. Roer alles goed door elkaar en kruid eventueel bij met peper en zout naar smaak.
- Vervolgens meng je het wei-poeder met de knoflookpoeder en bakpoeder in een schaaltje en doe je het ei met de appelazijn en zure room in een ander schaaltje.
- Haal de vis uit de koelkast en dip deze in het zure room mengsel. Laat hem goed uitlekken en bedek de vis dan met het wei-poeder mengsel. Herhaal dit voor alle vis.
- Daarna frituur je de vis op een manier naar keuze. Dit kan je in de airfryer doen, in de frituurpan of in een koekenpan met een ondiepe laag olie.
- Serveer de vis met de saus en yamboon op een bord of, als je het volgens traditie wil doen, in een oude krant en met een beetje limoen erbij ter garnering. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 371
Koolhydraten: 10 gram
Vetten: 20 gram
Eiwitten: 49 gram
Veelgestelde vragen
- Waar kan ik yamboon kopen? Yamboon kan je meestal niet in je gewone supermarkt vinden, maar ga eens naar een toko of een grotere Aziatische supermarkt! De kans is groot dat je daar wel de yamboon kan vinden. Sommige biologische winkels verkopen deze groente ook.
- Hoelang kan ik de vis bewaren? Wanneer je de vis al bereid hebt, kan je deze maximaal 1 dag bewaren. Daarna is hij niet meer lekker.
Tips voor het maken van het fish and chips gerecht
TIP 1: Lang marineren
Je kan de vis prima laten marineren terwijl je de rest van het recept klaarmaakt. Toch is het het lekkerst om de vis een paar uur in de koelkast te laten marineren. Zo kan de smaak van de marinade er écht goed in trekken.
TIP 2: Kant-en-klare saus
Heb je geen zin of tijd om zelf nog de saus te moeten maken? Dat is natuurlijk geen probleem! Je kan bij de supermarkt een kant-en-klare tartaarsaus kopen om erbij te serveren, of een sausje naar keus.
TIP 3: Minder koolhydraten
Wil je toch minder koolhydraten? Laat dan de yamboon weg en vervang deze desnoods door een extra stukje vis. Zo krijg je extra eiwitten binnen en beperk je de koolhydraten nog meer. Geniet ervan!
Bekijk ook:
Koolhydraatarme ovenschotel met vis en groente