Ovenschotel gehakt maken? Gezond en heerlijk van smaak!
Laatste update: 8 mei, 2023 | 5 reacties
Deze ovenschotel gehakt is een van de lekkerste ovenschotels die je kunt maken. Je kunt alle ingrediënten makkelijk bij elkaar doen en de oven doet het werk. Ideaal vind je niet?!
Ik heb een gratis koolhydraatarm weekmenu voor jou gemaakt. Nu met handig boodschappenlijstje zodat je direct kunt beginnen. Ontvang hier het weekmenu >>
Ovenschotel gehakt
Er zijn van die dagen dat je enorme trek hebt in het eten van een ovenschotel. Het maken ervan is al een groot plezier. Een paar keer per maand staat een ovenschotel gehakt op tafel en deze is wel heel erg lekker.
Ik moet toegeven dat ik niet altijd uitgebreide schotels maak. Vaak is er de tijd niet voor. Toch wil ik gezond en lekker kunnen eten en daarom is hoog tijd om deze ovenschotel gehakt ook met jou te delen.
Is een ovenschotel gehakt gezond?
Een vraag die vaak aan mij gesteld wordt! Je kunt ovenschotels namelijk op verschillende manieren klaar maken. Vandaag deel ik een koolhydraatarme variant.
Koolhydraatarm wil zeggen dat er geen geraffineerde suiker inzitten. Deze suikers maken je moe en zorgen ervoor dat je gewicht kan toenemen.
Daar zit je uiteraard niet op te wachten! Een ander groot voordeel is dat je voor dit recept verse ingrediënten gebruikt. Hierdoor krijg je gezonde voedingsstoffen binnen en daar is je lichaam je dankbaar voor.
Welke gezonde voedingsstoffen zitten erin?
Waarschijnlijk ben je nu benieuwd welke voedingsstoffen erin zitten? Hou je vast want dit zijn de aanwezige vitamines: A, B1, B2, B6, B11, B12, C, D en E.
De aanwezige mineralen zijn fosfor, zink, natrium, kalium, magnesium, calcium en ijzer. Zoals je kunt zien is deze ovenschotel gehakt van alle markten thuis.
Maar er is meer…
1. Goed voor hart en bloedvaten
In dit recept maak je gebruik van courgettes. In courgette zit een hoog gehalte aan kalium. Dit mineraal speelt een essentiële rol bij het gezond houden van je hart en bloedvaten.
Er ontstaat namelijk een balans tussen natrium en kalium in je lichaam. Natrium heft een bloeddruk verhogend effect en kalium neutraliseert de bloeddruk. Hierdoor voorkom je een te hoge bloeddruk en verklein je de kans op hart- en vaataandoeningen.
2. Een gezond gewicht
Courgette wordt vaak gebruikt tijdens koolhydraatarme diëten. Daar zijn dan ook grote redenen voor. Een courgette is namelijk koolhydraatarm, laag in calorieën en bevat veel waardevolle voedingsstoffen.
Zo krijg je een hele hoop vitamines en mineralen binnen. Hierdoor werken alle functies in je lichaam beter en heb je jouw lichaamsgewicht makkelijker onder controle.
3. Goed voor je ogen
Deze ovenschotel gehakt is ook nog eens goed voor je ogen. Ook dit komt met name door de courgette. Er zit namelijk de provitamine A in.
Daarnaast zitten er in courgettes ook verschillende antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine. Deze combinatie helpt bij het gezond houden van je ogen.
De voedingswaarden van dit recept
Dit ovenschotel gehakt recept is voor 4 personen. De voedingswaarden zijn berekend per portie. Mocht je met minder personen zijn halveer dan de benodigde ingrediënten.
Calorieën: 330
Koolhydraten: 14 gram
Eiwitten: 35 gram
Vetten: 15 gram
Wat heb je nodig?
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 courgetten
- 1 teentje knoflook
- 1 blik Knorr Tomatencrème soep
- 75 gram gemalen kaas
- Chilipoeder
- Kokosolie
Hoe maak je ovenschotel met gehakt?
- Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Ondertussen snij je de ui en knoflook fijn en fruit je deze in een koekenpan met olijfolie.
- Voeg het gehakt toe aan de pan en bak het gaar. Terwijl het gehakt bak snijd je de courgettes in blokjes. Voeg ze toe aan het gehakt. Ook de tomatencrème voeg je toe en het geheel laat je 2 minuten warm worden.
- Doe alle ingrediënten uit de pan in een ovenschaal. Voeg tot slot de geraspte kaas toe en zet de ovenschotel 10 tot 12 minuten in de oven.
- Zodra de kaas goudbruin is kun je de ovenschotel uit de oven halen.
- Aanvallen maar!
Ik heb een gratis koolhydraatarm weekmenu voor jou gemaakt. Nu met handig boodschappenlijstje zodat je direct kunt beginnen. Ontvang hier het weekmenu >>
Tips voor het maken van de ovenschotel gehakt
TIP 1: Extra groenten
Wil je wat extra groenten toevoegen aan de maaltijd? Dat kan! Snijd dan een rode paprika en een halve aubergine in stukjes en meng deze door de rest van de schotel. Je kan eventueel ook eerst de paprika en aubergine grillen voor een heerlijke gerookte smaak. Geniet ervan!
TIP 2: Minder vetten
Probeer je op je vetinname te letten? Dan is het een betere optie om voor mager rundergehakt te kiezen. Deze bevat minder vet en minder calorieën. Je kan ook kalkoengehakt of vega gehakt gebruiken in de plaats van rundergehakt. Deze bevatten beiden namelijk wel veel eiwitten, maar een stuk minder vet.
TIP 3: Bewaren voor later
Het is mogelijk om de ovenschotel gehakt in te vriezen voor een later moment. Je kan deze tot wel 3 maanden lang in de vriezer bewaren. Wil je de schotel al sneller opeten? Dan kan je deze tot 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje of met wat vershoudfolie eroverheen geplakt.
Bekijk ook:
Lekkere koolhydraatarme tomatensoep
Lijkt mij lekker. Wat voor soort kaas gebruik je?
ik lees net dit gerecht maar het verbaast mij dat u het heeft over alleen maar verse ingrediënten ik zie nl een blik tomatensoep staan!
Kan ik daar ook wat anders voor nemen want het lijkt me verder een wel heel lekker recept
lekker recept, maar de chilipoeder en de kokosolie staan nergens beschreven. voeg je die bij het gehakt ?
Tomaten crème soep?
Hoi Ankie, ik heb voor je gekeken en dit recept gevonden: https://bgreat.nl/romige-tomatensoep/, is dat wat je bedoeld?