koolhydraatarme chocoladetaart

Zo maak je de allerlekkerste chocoladetaart!

Laatste update: 23 augustus, 2023 | 16 reacties

Koolhydraatarme chocoladetaart is een van mijn meest favoriete chocolade recepten die je kunt maken. Met slecht 3 gram koolhydraten per portie kun je deze taart combineren bij een koolhydraatarm dieet. Daarnaast heeft het een heerlijke smaak waardoor je hem echt niet kan laten staan. Laten we snel beginnen!

  • Dessert/Gebak
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Aantal porties: 12 stukjes
  • Koolhydraten per stukje: 3 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>

Is een koolhydraatarme chocoladetaart wel mogelijk?

Ja, het is zeker mogelijk om een koolhydraatarme chocoladetaart te maken. Normaal gesproken worden taarten natuurlijk gemaakt met bloem en suiker, welke veel koolhydraten bevatten. Toch is het makkelijk om deze ingrediënten te vervangen door koolhydraatarme alternatieven. Denk hierbij aan amandelmeel, kokosmeel, gemalen noten of een speciale koolhydraatarme bloemmix. Voor de zoetheid kun je zoetstoffen zoals erythritol, stevia of monk fruit gebruiken in plaats van suiker. Het gebruik van pure, suikervrije chocolade met een hoog cacaogehalte helpt ook om de koolhydraten laag te houden. Pure cacaopoeder zoals die van Blooker is ook erg geschikt hiervoor. Eieren en vetrijke zuivelproducten zoals roomkaas of kokosmelk kunnen als bindmiddelen en vochtbronnen dienen.

Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme chocoladetaart?

Voor de taart:

  • 85 gram amandelmeel
  • 65 gram pure cacaopoeder
  • 20 gram kokosmeel
  • 2 el pijlwortelmeel of tapiocameel
  • 1 el bakpoeder
  • 3/4 tl baksoda
  • Een snufje zout
  • 3/4 tl xanthaangom*
  • 180 ml ongezoete sojamelk
  • 2 tl azijn
  • 100 gram zoetstof in poedervorm
  • 145 gram zoetstof in suiker vorm (bij voorkeur bruine suiker vorm)
  • 120 gram kokosolie
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract

Voor de topping:

  • 180 ml kookroom
  • 250 gram pure chocolade of koolhydraatarme chocolade
  • 1 el boter
  • 1 tl vanille extract
  • Een snufje zout

*: Xanthaangom is niet verplicht voor dit recept, maar het geeft wel de taart nét een “echte” textuur.

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een taartvorm in of leg er een vel bakpapier in.
  2. Klop in een kom de droge ingrediënten samen, namelijk; amandelmeel, cacaopoeder, kokosmeel, pijlwortelmeel, bakpoeder, baksoda, xanthaangom en zout.
  3. Vervolgens meng je de melk met de azijn in een apart kopje. Laat deze kort staan terwijl je verder gaat met het recept.
  4. Meng de natte ingrediënten in een aparte kom en doe, na het mixen, het melkmengsel erdoor en roer nog kort door elkaar. Schenk daarna de natte ingrediënten geleidelijk bij de droge ingrediënten terwijl je het tot een beslag roert.
  5. Schenk het beslag in de taartvorm. Bak de taart gedurende 40-45 minuten. Je kan checken of de koolhydraatarme taart gaar is door er met een tandenstoker in te prikken. Als deze schoon of met minimale kruimels terugkomt, is de taart klaar.
  6. Laat de taart goed afkoelen en begin intussen met de topping.
  7. Om het glazuur voor de taart te maken doe je de chocoladestukjes en de boter in een kom. Verwarm de kookroom in een magnetronbestendige kom tot het bijna maar nog niet helemaal kookt. Giet het over de chocoladestukjes en boter. Laat het ongeveer 40 seconden staan en roer dan om alles samen te smelten.
  8. Voeg, al roerende, de vanille extract en het zout toe.
  9. Wanneer alles gemengd is, kan je het mengsels over de afgekoelde taart gieten en met een spatel glad maken. Laat het goed afkoelen tot op kamertemperatuur en zet dan de taart in de koelkast zodat de topping kan uitharden.
  10. Voeg eventueel toppings toe zoals aardbeien of eet de taart zoals die is. Snijd de taart pas aan wanneer het glazuur stevig is geworden. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 12
Calorieën per portie: 290
Koolhydraten: 3 gram
Vetten: 21 gram
Eiwitten: 22 gram

Veelgestelde vragen

  • Waar kan ik koolhydraatarme suikervervangers kopen? De meeste supermarkten verkopen zoetstoffen met weinig tot geen koolhydraten. Online kan je echter ook veel vinden, zoals sukrin. Deze zijn betaalbaar en in veel varianten verkrijgbaar.
  • Kan ik de taart ook in minder stukjes verdelen? Dat kan zeker, en dat is nog lekker ook! Houd er dan wel rekening mee dat je meer calorieën en iets meer koolhydraten binnenkrijgt.

Tips voor het maken van de koolhydraatarme chocoladetaart

TIP 1: Langer bewaren
Je kan de taart tot wel 4 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje, maar je kan deze ook invriezen voor maximaal 2 maanden. Doe dit dan wel met een klein velletje bakpapier tussen elk stukje om te voorkomen dat ze aan elkaar vriezen. Laat de taart in de koelkast ontdooien, maar verwarm deze niet meer achteraf in verband met de topping.

TIP 2: Ingrediënten op kamertemperatuur
Het is belangrijk om bij dit recept al je ingrediënten op kamertemperatuur te houden om te voorkomen dat de kokosolie stolt tijdens het bereiden.

TIP 3: Lekkere topping ideeën
Lekkere topping ideeën voor op het glazuur zijn aardbeien, perzik, kiwi, witte gesmolten chocolade, kaneel, poedersuiker, noem maar op. Je kan ook lekkere toefjes slagroom erop doen als extra lekkernij!

Bekijk ook:

Gegrilde tofu met groenten | Heerlijk voor op de BBQ!

Koolhydraatarme wraps maken – gezond en superlekker!

Zo maak je een fantastische koolhydraatarme tosti

 

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

16 reacties op "Zo maak je de allerlekkerste chocoladetaart!"

  1. Suzanne schreef:

    Hij is in de maak! Ziet er nu al heerlijk uit!

    1. Timo schreef:

      Goed om te lezen Suzanne :-)!

  2. Emily schreef:

    Lekkere taart maar heel erg puur, zou je er meer slagroom in kunnen doen? Of miss iets meer Sukrin. Was wel erg lekker in combinatie met verse aardbeien en wat verse slagroom

    1. Annelies schreef:

      Keihard de lekkerste chocoladetaart ever volgens onze kleindochter Lindy van 11 jaar . Ze heeft een glutenallergie en dus wordt er nogal geëxperiteer door onze dochter en mij (oma )
      En de rest van de fam vondt hem ook heerlijk, dus er staat er weer 1 in de oven. Makkie ook nog eens dus wat wil een mens nog meer ??

      1. Anneke schreef:

        Op Hoeveel graden moet de oven staan?

  3. Ilona schreef:

    Heb de taart nu voor het eerst gemaakt ben benieuwd ruikt heerlijk. Heel snel en makkelijk te maken.

  4. Jolanda schreef:

    Kan het kloppen dat deze binnenin nog wat smeuïg blijft?? Of had ik hem iets langer in de oven moeten doen ??

    1. Timo schreef:

      Waarschijnlijk iets langer in de oven moeten laten. Een beetje smeuïg kan uiteraard ook lekker zijn.
      Groeten Timo

  5. Gerdia schreef:

    Dit is echt mijn favo taart! Ik vraag me alleen af voor hoeveel porties de hele taart is?

  6. Dennis Zinp schreef:

    In hoeveel punten moet ik hem snijden om op 4g koolhydraten per punt uit te komen?

    1. Timo schreef:

      Hoi Dennis, dat kan in 6 punten.

  7. Veronique schreef:

    Hallo,
    De chocoladetaart op de foto is daar nog een ganache over. Ziet er zo krokant uit.

    1. Rozemarijn schreef:

      Hallo Veronique,

      Er zit inderdaad een beetje chocolade topping op. Die is heel lekker te maken met wat naturel roomkaas en cacaopoeder of een koolhydraatarme chocoladereep!

      Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

      1. Gea schreef:

        Deze taart net in de oven geplaatst.
        Kan hij ook ingevroren worden?

  8. Robbedoes schreef:

    OMG ! Deze is hemels lekker !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies