mushroom wellington

Vegetarisch Kerstdiner: Mushroom wellington

Laatste update: 25 december, 2023 | Geen reacties

Fijne feestdagen iedereen! Kerst is vandaag officieel begonnen en ik heb al heerlijk genoten van een uitgebreid ontbijt vandaag. Toch kan het voorkomen dat je nog geen idee hebt wat je moet maken als diner vanavond. Gelukkig heb ik nog een heerlijk en eenvoudig Mushroom Wellington recept achter de hand waar je zeker van zal genieten. Dit gerecht is bovendien ook geschikt voor vegetariërs omdat er geen vlees aan te pas komt. Dus pak je boodschappenlijstje erbij en ga aan de slag!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten
  • Aantal porties: 10 plakken
  • Koolhydraten per plak: 12 gram (waarvan 7 gram vezels)

TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar

Wat is een Wellington?

Een Wellington is een gerecht dat zijn naam heeft gekregen vanwege de hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Hij speelde een belangrijke rol in de Napoleontische oorlogen, vooral de slag om Waterloo. Het meest bekende gerecht dat naar hem is vernoemd is de Beef Wellington. Toch bestaan er ook andere variaties met de naam Wellington, zoals gerechten met kip, lamsvlees en groenten. Uiteindelijk wordt de naam van het gerecht vooral gebruikt om aan te duiden dat deze met bladerdeeg zijn bedekt en bereid.

Omdat bladerdeeg niet koolhydraatarm is, maken wij in dit recept onze eigen variant. Het is gelukkig niet moeilijk en het eindresultaat is erg lekker! Het is daarom een ideaal gerecht om te serveren met de feestdagen, maar ook om hem doordeweeks gewoon eens te eten. Eet smakelijk alvast!

Wat heb je nodig voor de mushroom wellington?

Voor het deeg:

  • 120 gram kokosmeel
  • 1 el psylliumvezels
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 1 middelgroot ei
  • 6 el kokosolie
  • 1/4 tl xanthaangom
  • Een theelepel bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 240 ml kokend water
  • Apart houden: 2 eieren

Voor de vulling:

  • 400 gram paddenstoelen
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 100 gram spinazie
  • 100 gram pompoen
  • Een bosje verse tijm
  • 3 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Doe allereerst de droge ingrediënten van het deeg in een kom en roer ze goed door elkaar. Voeg dan de kokosolie toe en roer goed.
  2. Daarna klop je het ei erdoorheen en vervolgens schenk je, beetje bij beetje, het hete water erdoor tot het een deeg begint te vormen waarna je deze 30 minuten laat rusten.
  3. Intussen ga je aan de slag met de vulling. Snijd de groenten fijn en verhit een klein beetje olijfolie in een pan.
  4. Doe de ui en knoflook in een pan en laat deze bakken tot ze zacht en glazig beginnen te worden.
  5. Voeg dan de pompoen en champignons toe en bak tot ze lekker zacht beginnen te worden. Daarna voeg je de spinazie erbij en bak je deze tot het slinkt. Roer dan de verse tijm erdoor en zet het vuur uit.
  6. Verwarm dan de oven voor op 200 graden en vet een ovenschotel in.
  7. Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier tot een lange rechthoek van ongeveer 5 mm dik. Haal de bovenste laag bakpapier eraf en verdeel dan de vulling in het midden van het deeg.
  8. Gebruik vervolgens het onderste vel bakpapier om het deeg over de vulling te leggen. Maak het goed vast en let op dat er geen gaten in zitten.
  9. Draai dan voorzichtig de Wellington om zodat de sluiting onderop zit. Leg de Wellington daarna in de ovenschotel en druk zowel de voor- als achterkant dicht.
  10. Je kan met overgebleven deeg of met een mesje wat leuke vormpjes in de bovenkant maken als je wil.
  11. Klop daarna de 2 eieren los en smeer deze over het deeg. Zet hem daarna in de oven en bak voor 30 á 40 minuten of tot hij goudbruin en stevig is.
  12. Laat hem even afkoelen en snijd hem daarna in 10 plakken. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 10 plakken
Calorieën per portie: 202
Koolhydraten: 12 gram (waarvan 7 gram vezels)
Vetten: 16 gram
Eiwitten: 5 gram

Tips voor het maken van de mushroom Wellington

TIP 1: Saus serveertip
De Wellington is heel lekker om te eten met een champignonssaus erbij. Je kan hiervoor ons recept voor deze saus gebruiken, maar je kan er zelf ook een maken met ingrediënten of paddenstoelen naar keus.

TIP 2: Extra eiwitten
Voor wat extra eiwitten in je maaltijd kan je ervoor kiezen om wat vegetarisch gehakt toe te voegen aan het paddenstoelenmengsel voordat je deze in het deeg stopt. Zo krijg je op een lekkere en eenvoudige manier al snel een paar gram eiwitten per portie extra binnen.

TIP 3: Bewaren voor later
De Wellington kan helaas niet ingevroren worden, maar het is wel mogelijk om deze in de koelkast te bewaren. Bedek de Wellington met vershoudfolie of stop hem in een bakje met deksel. Dan kan je hem tot wel 3 dagen goed houden. Bij het serveren kan je hem in de oven opwarmen tot de binnenkant een lekker warme temperatuur heeft.

Bekijk ook:

Broccoli met kaassaus en kipfilet

Recept met pastinaak: Een heerlijke herfstige gratin

Zo maak je de allerlekkerste chocoladetaart!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 25 december, 2023

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies