Heerlijke omelet met rucola | Een ideaal ontbijtje
Laatste update: 8 april, 2024 | Geen reacties
Als liefhebber van gezonde ontbijtopties, kan ik een omelet zeker waarderen als een eiwitrijk begin van de dag. De veelzijdigheid en gezonde voedingswaarden maken het tot een favoriet in mijn ochtendroutine. Maar een omelet met rucola is een echt pareltje vanwege de heerlijke smaakcombinatie en het extra vleugje frisheid dat de rucola toevoegt. Het is een perfecte manier om de dag te starten met een gezonde dosis groenten en eiwitten terwijl je ook nog eens geniet van een smakelijk ontbijt! Lees snel verder voor het recept!
- Ontbijt
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Aantal porties: 1
- Koolhydraten per portie:
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Wat is rucola?
Rucola, ook bekend als raketsla of arugula, is een groene bladgroente met een pittige, nootachtige smaak. Het heeft langwerpige bladeren en behoort tot de kruisbloemenfamilie, waartoe ook broccoli en radijs behoren. Je ziet namelijk dat de bladeren van deze planten allemaal een vergelijkbare vorm hebben. Rucola is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine K, vitamine A, vitamine C, calcium en ijzer. Deze groente wordt vaak gebruikt in salades vanwege zijn karakteristieke smaak en knapperige textuur, maar het kan ook een geweldige toevoeging zijn aan warme gerechten zoals omeletten, pizza, soepen of ovenschotels als topping. Hoewel je rucola mee kan bakken, is deze het lekkerst om rauw aan een gerecht toe te voegen.
Waarom past een omelet met rucola zo goed bij elkaar?
Rucola en een omelet vormen een perfect duo vanwege hun complementaire smaken en texturen. De pittige, nootachtige smaak van de rucola voegt een interessante dimensie toe aan de zachtheid van de omelet. Bovendien zorgt de knapperige textuur van de rucola voor een aangename crunch die het mondgevoel verbetert. De lichte bitterheid van de rucola balanceert goed met de romigheid van de eieren, waardoor elke hap een harmonieuze smaakbeleving wordt. Daarnaast voegt de rucola niet alleen smaak toe, maar ook een flinke dosis voedingsstoffen, waardoor de omelet nog voedzamer wordt.
Wat heb je nodig voor de omelet met rucola?
- 2 eieren
- Een scheutje volle melk of room
- 1 tl Italiaanse kruiden
- Optioneel: 30 gram feta
- 1/4 avocado
- 50 gram rucola
- Een citroen
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Allereerst klop je de eieren los in een schaaltje en hier doe je een scheutje volle melk of room bij. Niet te veel, maar net genoeg om de eieren een beetje aan te vullen.
- Kruid de omelet bij met Italiaanse kruiden en eventueel wat peper en zout naar smaak.
- Vervolgens verhit je een beetje olijfolie in een pan en hierin schenk je het ei.
- Bak deze tot hij goudbruin is en draai hem dan om. Je kan eventueel wat feta over de bovenkant van de omelet verkruimelen voor wat extra romigheid en gezonde vetten.
- Snijd intussen de avocado in dunne plakjes of stukje en zet opzij.
- Haal de omelet uit de pan en leg deze op een bord. Verdeel dan de avocado en rucola erover en pers wat citroensap erover uit.
- Serveer de omelet warm. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 1
Calorieën per portie: 467
Koolhydraten: 7 gram
Vetten: 35 gram
Eiwitten: 20 gram
Tips voor het maken van de omelet met rucola
TIP 1: Andere smakenvariatie
Meng wat cherrytomaten of zongedroogde tomaten door de omelet voor een zoete en sappige toevoeging. Je kan ook kiezen voor juist wat courgette of champignons om de smaken lichtelijk aan te passen. Dit zorgt voor heerlijke variaties.
TIP 2: Meer porties
Je kan heel eenvoudig meerdere porties tegelijk maken door het recept te verdubbelen of zelfs te verviervoudigen en door er dan 2 of 4 omeletten van te bakken. Je kan ook één grote, dikke omelet maken in de oven of met een deksel op de pan en deze dan door vieren delen voordat je hem serveert. Er zijn genoeg mogelijkheden!
TIP 3: Bewaren voor later
Hoewel een warme en verse omelet het lekkerst is, kan je hem eventueel ook voor een later moment bewaren door deze tot maximaal 3 dagen in de koelkast te bewaren. Technisch gezien zal invriezen ook mogelijk zijn, maar dit raad ik niet aan met een omelet.