Smakelijke koolhydraatarme bloemkoolpizza
Laatste update: 5 juli, 2023 | Geen reacties
Iedereen wil wel eens genieten van een lekkere pizza, of je nu 10 bent of 100. Het is een heerlijke combinatie van deeg, saus en kaas (met eventueel wat groenten en vlees) waardoor je er echt van kan genieten. Wanneer je echter koolhydraatarm eet, kan het best zo zijn dat je minder snel aan pizza denkt wanneer je op zoek bent naar een lekkere maaltijd. Traditionele pizza’s bevatten namelijk heel veel koolhydraten. Deze smakelijke koolhydraatarme bloemkoolpizza is gelukkig een ander verhaal. De pizza is makkelijk klaar te maken en het bevat slechts 18 koolhydraten per portie waar een gewone pizza er al gauw 40 gram bevat! Dus lees snel verder en geniet ervan!
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
Bloemkoolpizza bodem
Bij dit recept maak je de bodem zelf. Dat lijkt misschien heel ingewikkeld, maar dat is het gelukkig helemaal niet! De bodem bestaat namelijk uit een combinatie van bloemkoolrijst, ei en kaas. De kaas en het ei zorgen ervoor dat de bloemkool goed aan elkaar blijft zitten en de bloemkool zorgt voor de benodigde vitaminen en de lekkere lichte smaak. Voor 1 pizza (2 porties) heb je ongeveer 200 – 300 gram bloemkoolrijst, 1 ei en 50 gram geraspte kaas naar smaak nodig.
Om de bodem extra smaak te geven, kan je er ook extra ingrediënten aan toevoegen zoals teentjes knoflook en gedroogde of verse kruiden! In dit recept heb ik ervoor gekozen om twee tenen knoflook erin te vermengen en een beetje basilicum en oregano.
Bloemkoolpizza beleggen
Een bloemkoolpizza is natuurlijk geen echte pizza zonder wat heerlijke toppings! Daarom heb ik ook deze bij het recept neergezet, maar dit is natuurlijk geen verplichting. Als jij zelf wat favoriete toppings hebt, mag je deze altijd op de pizza doen! Bij deze pizza kies ik voor een zelfgemaakte tomatensaus met een lekkere kaastopping van wel 3 verschillende soorten kaas. Daarnaast doe ik er wat tomaat op. Dankzij de groenten in de tomatensaus, krijg ik lekker veel vitamines binnen en hoef ik minder rekening te houden met de rest van de toppings. Het kan natuurlijk echter ook andersom.
Wat heb je nodig voor de smakelijke koolhydraatarme bloemkoolpizza?
Voor de bodem:
- 200 – 300 gram bloemkoolrijst
- 50 gram geraspte mozzarella
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 tl oregano
- 1 tl basilicum
- Een ei
- Een scheutje olijfolie
Voor de tomatensaus:
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1/2 courgette
- 1/2 paprika
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine rode ui
- 50 gram champignons
- 1 tl basilicum
- 1 tl oregano
- Peper en zout naar smaak
Toppings:
- Geraspte jonge kaas naar smaak
- Geraspte cheddar naar smaak
- Plakjes mozzarella naar smaak
- Plakjes tomaat
- Optioneel: verse basilicumblaadjes
De bereidingswijze van de smakelijke koolhydraatarme bloemkoolpizza
- Allereerst begin je met het maken van de bodem. Bereid de bloemkoolrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en zorg daarna dat je het vocht eraf dept.
- Vervolgens doe je de bloemkoolrijst, kaas, ei, geperste knoflook en kruiden in een kom. Meng alles goed door elkaar tot het een kruimelig deeg begint te vormen. Voeg eventueel een beetje olijfolie toe als het te droog is.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg hier het deeg op en rol deze uit tot een platte pizzabodem van ongeveer een halve centimeter tot een centimeter.
- Bak de bodem voor 20 minuten of tot deze lekker knapperig is.
- Intussen maak je de saus. Snijd eerst de groenten in kleine stukjes en verhit een beetje olie in een pannetje. Bak hierin de ui tot deze glazig begint te worden en voeg dan de knoflook toe en bak voor nog 30 seconden.
- Vervolgens doe je de courgette, paprika, champignons en tomatenblokjes erbij. Roer goed door elkaar tot het begint te pruttelen. Wanneer de groenten zacht zijn, zet je het vuur uit en gebruik je een staafmixer om het glad te pureren.
- Daarna meng je de kruiden erdoor en kan je de saus op de pizzabodem smeren (wanneer deze uit de oven komt).
- Wanneer je de pizzabodem hebt bedekt met saus kan je de toppings erop doen. Meng de kaas in een kommetje en strooi deze over de pizza. Daarna leg je de plakjes tomaat neer.
- Verwarm de oven weer voor op 200 graden en bak de pizza dan nog 5 tot 10 minuten of tot de kaas helemaal is gesmolten. Wanneer de pizza uit de oven komt, kan je deze nog garneren met verse basilicum. Eet smakelijk!
Veelgestelde vragen
- Ik heb nog saus over, wat doe ik hiermee? Je kan de saus invriezen en een keertje gebruiken voor een andere pizza of als pastasaus bij bijvoorbeeld een lekkere courgetti.
- Hoelang kan ik de pizza bewaren? Het is het lekkerst om de pizza zo snel mogelijk op te eten na het bereiden omdat de smaak dan het beste is. Blijft er wat over? Dan kan je dit voor maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren of invriezen voor maximaal 3 maanden. Verhit de pizza dan weer in de oven of in de koekenpan.
De voedingswaarden
Aantal porties: 2 (1/2 pizza is 1 portie)
Calorieën per portie: 298
Koolhydraten: 18 gram
Vetten: 16 gram
Eiwitten: 18 gram
Tips voor het maken van de smakelijke koolhydraatarme bloemkoolpizza
TIP 1: Groente toppings
Wil je lekker wat groenten op de pizza? Dan kan je prima kiezen voor de volgende groenten: spinazie, champignons, paprika, courgette, aubergine, artisjok, tomaat, hete pepers. De courgette, paprika en aubergine zijn extra lekker wanneer je deze van tevoren grilt.
TIP 2: Makkelijke saus
Heb je geen zin of tijd om nog zelf een sausje te maken? Geen probleem! Je kan een passata van de supermarkt gebruiken of een kant-en-klare pastasaus kopen en erop smeren. Ook is het natuurlijk mogelijk om de saus helemaal weg te laten.
TIP 3: Wissel eens af
Je kan vrijwel alle ingrediënten van dit recept wisselen voor wat meer variatie. Gebruik bijvoorbeeld broccolirijst in plaats van bloemkoolrijst, of lekker een blauwaderkaas in plaats van mozzarella. Het kan allemaal!
Bekijk ook:
Gezonde toetjes zelf maken? Heerlijk citroen panna cotta toetje!