spinazie ovenschotel

Recept voor een spinazie ovenschotel met ei

Laatste update: 25 oktober, 2023 | Geen reacties

Spinazie is een echte wondergroente als je het mij vraagt. Het is namelijk een bron van vitamines en mineralen en het bevat ontzettend veel ijzer! Daarnaast heeft het een hele neutrale smaak waardoor je het vrijwel overal door kan mengen. Deze spinazie ovenschotel is ideaal om te eten als ontbijt, lunch of als lekkere snack voor tussendoor. Het is voedzaam, makkelijk te maken en een bron van goede voedingsstoffen. Geniet ervan!

  • Ontbijt/Lunch
  • Bereidingstijd: 25 minuten
  • Aantal porties: 3
  • Koolhydraten per portie: 3 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar wel lekker blijven eten? Probeer dan nu dit >>

Wat maakt deze spinazie ovenschotel met ei gezond?

Deze spinazie ovenschotel met ei en paddenstoelen heeft verschillende kenmerken die het gezond maken. Zo bevat het natuurlijk spinazie en spinazie is een voedzame groente boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Het is rijk aan vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en ijzer. Het ijzer in spinazie is non-heem ijzer. Hoewel ons lichaam normaal gesproken heem-ijzer (dierlijk ijzer) makkelijker opneemt, helpt de vitamine C uit de spinazie bij het opnemen van dit mineraal waardoor er niks verloren gaat!

Dit gerecht bevat ook een aantal paddenstoelen. Deze zijn ook erg gezond. Zo zijn ze namelijk een bron van verschillende B-vitaminen, vitamine D, selenium en veel antioxidanten. Zowel paddenstoelen als spinazie zijn van zichzelf caloriearm en koolhydraatarm, waardoor ze bij elk dieet passen.

Natuurlijk mogen de eieren niet ontbreken uit deze maaltijd. Eieren bevatten veel eiwitten, vitamine D en choline. Ze dragen bij aan het herstel en de vorming van spieren en ze geven je een verzadigd gevoel wanneer je ze eet. Hierdoor krijg je op een later moment minder snel last van snack trek.

Ten slotte bevat de gehele schotel veel gezonde vetten (vanuit zowel de eieren als de olie waarin je bakt) en veel vezels. Deze vezels dragen bij aan een gezonde stoelgang en kunnen ook helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Al met al is het dus een hartstikke gezond gerecht waar je onbezorgd van kan genieten wanneer je deze eet.

Wat heb je nodig?

  • 4 eieren
  • 200 gram paddenstoelen naar keus, in stukjes of plakjes gesneden
  • 1 kleine rode ui, in ringen
  • 400 gram bladspinazie
  • 3 el olijfolie of zonnebloemolie
  • 50 gram geraspte kaas
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: verse peterselie of dille

De bereidingswijze van de spinazie ovenschotel

  1. Allereerst snijd je de groenten fijn.
  2. Vervolgens verhit je een beetje olie in een pan en hierin bak je de ui en paddenstoelen tot ze slinken en glazig beginnen te worden. Wanneer er overtollig vocht van de paddenstoelen vrijkomt, kan je deze weg laten lopen in de gootsteen.
  3. Roer ook kort de spinazie door de ui en paddenstoelen tot deze begint te slinken. Ook hiervan kan je het overtollige vocht weg laten lopen.
  4. Intussen verhit je de oven voor op 200 graden en vet je een ovenschotel in.
  5. Klop in een kom de eieren los en meng hier dan de groenten doorheen. Kruid het eventueel bij met peper, zout en optioneel ook peterselie en/of dille.
  6. Schenk vervolgens het mengsel in de ovenschotel en besprenkel het met de geraspte kaas. Zet het gedurende 10 tot 15 minuten in de oven of tot het midden helemaal is gestold. Hoelang het precies duurt is afhankelijk van je eigen oven.
  7. Snijd de ovenschotel in stukjes en eet direct. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 3
Calorieën per portie: 367
Koolhydraten: 3 gram
Vetten: 29 gram
Eiwitten: 18 gram

Veelgestelde vragen

  • Welke kaas heb ik nodig voor dit gerecht? Je kan gewoon elke kaas naar keus gebruiken. Zelf ben ik dol op geraspte mozzarella, maar een geraspte cheddar of Parmezaan is natuurlijk ook prima.
  • Hoelang kan ik dit gerecht bewaren? Je kan het tot 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje of in vershoudfolie. Je kan het eventueel ook invriezen voor maximaal 3 maanden.

Tips voor het maken van de spinazie ovenschotel met ei

TIP 1: Gebruik biologische groenten
Biologische en onbespoten groenten bevatten vaak meer voedingswaarden dan gewone geteelde groenten. Als het kan, is het dus beter om voor biologisch te kiezen. Hetzelfde geldt voor de eieren. Daarbij help je bovendien ook de kippen, die een betere leefomgeving krijgen.

TIP 2: Experimenteer met kruiden
Bij dit recept kan je peterselie of dille gebruiken omdat de smaken goed passen bij paddenstoelen en spinazie. Je kan zelf natuurlijk ook experimenteren met andere kruiden en specerijen zoals paprikapoeder, cayennepeper, knoflook, tijm, rozemarijn, noem maar op.

TIP 3: Vegan gerecht
Wist je dat je deze maaltijd ook vegan kan maken? Ja, het is echt mogelijk! Hiervoor heb je in plaats van eieren, een blok tofu nodig. Laat de tofu goed uitlekken en pureer deze dan tot een gladde substantie (met evt een beetje sojamelk erbij voor het gemak). Je kan er eventueel wat miso of edelgist aan toevoegen voor een extra smaakje. Roer dan een theelepel agar erdoorheen en meng de tofu met de groenten en doe het in de ovenschotel. Bak de schotel op dezelfde manier, maar gebruik vegan kaas als topping in plaats van gewone kaas. Eet smakelijk!

Bekijk ook:

Vegetarisch Dieet Recept: Heerlijke halloumi met courgette

Spinazie koolhydraatarm met room en spekjes

Smoothie Met Munt, Avocado En Griekse Yoghurt!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies